Boris Cilevics en una imatge d'arxiu (ACN)

Boris Cilevics, del Consell d'Europa: "No té sentit mantenir la persecució dels exiliats"

Cilevics ha presidit el Comitè d'Afers Jurídics i Legals de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i ha fet l'anàlisi del compliment de les recomanacions per resoldre el conflicte català

Actualitzat

Boris Cilevics, el relator del dur informe del Consell d'Europa sobre la repressió política de l'estat espanyol contra l'independentisme català, considera del tot anacrònic que el Codi Penal mantingui delictes com els de sedició o rebel·lió.

En una entrevista al programa "Més 324", Cilevics també fa notar que el govern espanyol no ha fet cap pas per resoldre la situació dels exiliats, ni aturar les euroordres, que han topat "amb altres estats europeus que no veuen prou garanties a Espanya des del punt de vista de l'estat de dret".

El diputat socialista letó, que ha presidit el Comitè d'Afers Jurídics i Legals de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, i que durant aquest any ha fet l'anàlisi del compliment de les recomanacions per resoldre el conflicte català, constata que, tret dels indults, no s'ha avançat en cap altre aspecte.

Sí que fa notar que percep la possibilitat que s'avanci en aquest procés si s'aposta per un "diàleg constructiu", però que no té cap sentit mantenir "la persecució política" dels exiliats, ja que s'han indultat els presos polítics que formaven part del mateix govern, o que van estar implicats en l'1-O del 2017.

Entre les recomanacions que tampoc s'han seguit hi ha la persecució judicial d'altres càrrecs i ciutadans, les sancions que ha aplicat el Tribunal de Comptes, i encara l'espionatge via Pegasus.

Cilevics considera que, malgrat que ha patit intents de desqualificació per la seva feina i recerca, la feina en comissió s'ha mantingut dins dels paràmetres de cooperació, tot i les discrepàncies.

 A l'entrevista Cilevics recorda el passat tràgic espanyol, i el llast que pot suposar per posar al dia aspectes que tenen a veure amb la seva regulació penal, però anima a seguir aquest procés de modernització i equiparació europea.

I encara assenyala que aquests informes, en els casos concrets de conculcació de drets humans, poden acabar sent material pel Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

Aquesta és l'entrevista sencera a Boris Cilevics:

ARXIVAT A:
Consell d'EuropaProcés catalàIndultsReferèndum 1-OSedicióRebel·lió
Anar al contingut