José Bono en imatges d'arxiu
José Bono en imatges d'arxiu
Madrid

Bono acusa Mas de "colpista" i recomana expulsar del PSC qui estigui contra la unitat

L'exministre socialista José Bono ha qualificat de "colpista" el president català, Artur Mas, per trencar les regles del joc en apostar per un procés d'independència a Catalunya, a l'hora que ha manifestat que hauria de ser expulsat del PSC tot aquell que no estigui "per la unitat" d'Espanya.

RedaccióActualitzat
L'exministre socialista José Bono ha qualificat de "colpista" el president català, Artur Mas, per trencar les regles del joc en apostar per un procés d'independència a Catalunya, alhora que ha manifestat que hauria de ser expulsat del PSC tot aquell que no estigui "per la unitat" d'Espanya.

En declaracions a la cadena COPE, Bono ha dit que Mas actua com el que "va perdent en els escacs i de sobte vol canviar les regles del joc" i treu el tauler i "clava un mastegot". "Vostè és un colpista, m'està traient el tauler", ha subratllat.

Bono ha coincidit amb José María Aznar que si Catalunya se separa de la resta d'Espanya, el nou Estat naixerà dividit: "Catalunya estarà dividida perquè hi ha milions de catalans que se seguiran sentint espanyols. Amb quina autoritat diu Artur Mas que Catalunya serà independent amb llei o sense llei?".

Sobre el PSC, Bono creu que aquest partit "va cometre l'error de governar amb els independentistes (...) A mi m'agradaria molt que diguessin que allà estan per la unitat d'Espanya. És essencial en l'àmbit del socialisme, un plantejament d'igualtat i de solidaritat. És molt més important que la sobirania dels territoris".

En aquest context i després que el PSC hagi inclòs el dret a decidir de Catalunya en el seu programa electoral, Bono ha comentat que "qui estigui en contra de la unitat del territori, jo crec que ha de ser expulsat".

El PSC li contesta

El secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández, ha de "desafortunades" les declaracions del seu company de partit, tant les que inviten a expulsar membres del PSC que no estiguin per "la unitat", com les relatives al president català.

"Les afirmacions, en to i contingut, del senyor Bono són més pròpies d'un dirigent de les FAES que per a un destacat exdirigent del PSOE.

Jo mai m'atreviria a dir-li al PSOE que expulsés de les seves files a un dirigent que no està d'acord en la separació entre l'Església i l'Estat", ha dit de forma contundent el també director de campanya del PSC.

D'una altra banda, Fernández ha restat importància al fet que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, rebutgi el dret a decidir dels catalans que el PSC inclou en el seu programa electoral, i ha recordat que "comparteixen" l'essència de l'encaix de Catalunya a Espanya, que és reformar la Constitució i avançar cap a un Estat federal.

Anar al contingut