Castelldefels

Blanco atribueix l'accident a "una imprudència" i assegura que l'estació compleix totes les normes de seguretat

El ministre de Foment, José Blanco, ha atribuït el tràgic accident a l'estació de Platja de Castelldefels a "una imprudència" de les víctimes. "Amb les dades disponibles fins ara, tot sembla indicar que aquest lamentable accident s'ha produït a causa de la imprudència comesa per part d'aquells viatgers que van intentar travessar la via saltant directament des de l'andana. Una cosa totalment prohibida", ha recordat Blanco, que també ha volgut deixar clar que l'estació de rodalia, remodelada fa menys d'un any, compleix tota la normativa de seguretat vigent. "I té un pas inferior com a únic espai autoritzat per anar d'una andana a l'altra", ha puntualitzat el ministre de Foment.

Actualitzat
El ministre de Foment, José Blanco, que s'ha desplaçat a Castelldefels, ha traslladat "tot el seu suport" a les famílies de les víctimes i els ha dit que ara el més important és continuar amb la tasca de recerca i atendre els ferits. "La pèrdua de vides humanes -ha dit- sempre és dolorosa, però més quan són persones que tenen tota la vida per davant".

Mentrestant, l'Adif i Renfe han obert investigacions per aclarir els fets. El seu objectiu és determinar si la causa de l'accident és només una imprudència o si bé algun element, com ara la mala senyalització, va poder portar les víctimes a travessar per les vies i no pel pas subterrani de l'estació. També ha obert diligències prèvies el jutjat de Gavà, que estava de guàrdia en el moment dels fets.

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha explicat que "fa molts mesos" que aquest pas subterrani estava operatiu, que és "nou i compleix amb tots els requisits de seguretat". Nadal ha dit que el pas superior, que no és una instal·lació de l'estació sinó de la ciutat, estava tancat des que es va posar en funcionament el pas subterrani i els dos ascensors.

Per la seva banda, el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, ha insistit que "ningú comptava amb el fet que una estació remodelada des de fa 7 mesos amb totes les exigències i requisits de seguretat i accessibilitat no serà suficient per evitar un accident d'aquestes característiques". Morlán ha reconegut que la investigació haurà d'aclarir si el pas subterrani de Castelldefels podia engolir la gentada que hi va arribar per celebrar la revetlla a la platja.

Balanç tràgic

El balanç ha estat de 13 víctimes mortals i 14 persones ferides, 3 en estat crític. Al lloc dels fets s'hi van desplaçar 15 dotacions dels Bombers de la Generalitat, diverses patrulles dels Mossos d'Esquadra, 24 unitats de Suport Vital Bàsic i Suport Vital Avançat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), i efectius de la Creu Roja, entre els quals un grup de psicòlegs. Aquest equip de psicòlegs va atendre ràpidament els familiars i acompanyants de les víctimes i els van traslladar al Centre Cívic Frederic Mompou. La zona s'ha acordonat ràpidament per part de la policia per tal d'evitar la presència de curiosos.

Restablert el servei ferroviari

L'atropellament
mortal per part d'un tren Alaris, (no un Euromed, com s'havia dit en un principi) que cobria la ruta entre Alacant i Barcelona ha provocat l'aturada del servei en aquest punt i ha afectat la línia 2 de Rodalies i també els trens de mitjana i llarga distància que passen per aquest punt.

El servei s'ha restablert passades les dotze del migdia i els trens ja circulen en totes dues direccions per aquesta línia R-2 Sud, que fa el recorregut entre Barcelona i Sant Vicenç de Calders, tant els de Rodalies, com els de mitjana i llarga distància. A més, l'estació de Platja de Castelldefels, on hi ha hagut l'accident, també torna a estar operativa.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut