El diputat general de Biscaia, José Luis Bilbao (Foto:EFE)
El diputat general de Biscaia, José Luis Bilbao (Foto:EFE)
Bilbao

Biscaia no aplicarà cap retallada i forçarà l'Estat a imposar-les

La Diputació Foral de Biscaia ha anunciat avui que no aplicarà les "injustes" mesures de retallada aprovades pel govern espanyol i que forçarà l'Estat a imposar-les a aquesta província. No aplicaran les mesures que són de competència foral, com els canvis en l'IRPF i en l'impost de sociedats, però tampoc les que puguin ser obligatòries, com la supressió de la paga extra de Nadal als empleats públics, ni tampoc farà retallades en els serveis i ajuts a la dependència.

RedaccióActualitzat
La Diputació Foral de Biscaia ha anunciat avui que no aplicarà les "injustes" mesures de retallades aprovades pel govern espanyol i que forçarà l'Estat a imposar-les a aquesta província.

El diputat general de Biscaia, José Luis Bilbao (PNB), ha assegurat que no aplicará les mesures que són de competència foral, com els canvis en l'IRPF i en l'impost de sociedats, però tampoc les que puguin ser obligatòries, com la supressió de la paga extra de Nadal als empleats públics.

Sobre aquest tema, ha dit que la Diputació no l'aplicarà i que haurà de ser el govern espanyol el que "vingui a imposar-la i explicar-la" als afectats. Bilbao ha recordar que la despesa salarial de la Diputació de Biscaia és menys del 12% del pressupost foral i que els treballadors cobren menys avui que el 2007.

Bilbao també ha afirmat que la Diputació de Biscaia tampoc farà retallades en els serveis i ajuts a la dependència ni la reducció de la retribució de les baixes mèdiques ni la supressió de dies de lliure disposició dels funcionaris forals.

Bilbao ha instat al govern basc a recórrer les retallades davant el Tribunal Constitucional i a exigir la reunió immediata de la Comissió Mixta del Concert Econòmic per defensar l'autogovern i la "bilateralitat" de la relació financera entre Euskadi i l'Estat.

"És hora de blindar-nos davant un Estat sense nord perquè Euskadi és un país seriós, no és un país de pandereta", ha assegurat el diputat general de Biscaia.

Bilbao ha insistit que a Biscaia i Euskadi no els cal el rescat perquè van fer ajustos pressupostaris "quan s'havien de fer", fa 4 anys, i han fet una "gestió responsable", a diferència d'altres comunitats que "han portat Espanya al desastre" amb "aeroports sense avions, línies de tren que no van enlloc o palaus de congressos sense qualitat".

Bilbao ha acusat el govern del PP d'introduir "sense avisar" un tercer element de l'"amnistía fiscal" en establir que els beneficis de les filials estrangeres d'empreses espanyoles tributin al 10%, enlloc d'anar a la base imposable de la societat matriu, com seguirà passant a Biscaia.

Bilbao ha retret al govern espanyol que en el mateix consell de Ministres que va aprovar les retallades s'inclogués una partida de 24 milions per una revisió al submarí S-73 de la classe Mistral. "Això és una aposta per sortir de la crisi, ¡per favor!", ha exclamat.
Anar al contingut