En ser preguntat sobre ETA, Otxandiano va assenyalar dilluns que va ser un "grup armat" que pot tenir "diverses consideracions" (EFE/Miguel Toña)

Bildu demana perdó a les víctimes després d'evitar qualificar ETA de banda terrorista

El candidat a lehendakari Pello Otxandiano reclama treure ETA de la campanya electoral i els seus rivals a les eleccions basques tornen a carregar contra ell

Redacció/AgènciesActualitzat

El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Pello Otxandiano, que dilluns va agitar la campanya de les eleccions basques en evitar qualificar ETA de banda terrorista, ha demanat perdó a les víctimes si amb aquelles paraules va poder ferir la seva sensibilitat.

En entrevistes a Ràdio Euskadi i Telebilbao, Otxandiano s'ha mostrat penedit per la resposta que va donar en una entrevista a la cadena SER on, en ser preguntat sobre ETA, va assenyalar que va ser un "grup armat" que pot tenir "diverses consideracions".

El candidat abertzale ha lamentat que no s'hagués limitat a reclamar treure ETA de la campanya electoral. Amb tot, aquest dijous ha seguit sense qualificar de terrorista aquesta organització.

Otxandiano ha admès que un dels sectors polítics "que avui pertany a Bildu va ser agent del dolor en el passat", però ha puntualitzat que "després va ser part de la solució i, avui en dia, Bildu està en disposició de ser agent de la reconciliació".
 

Els seus rivals creuen que no n'hi ha prou

En un debat amb tots els candidats a lehendakari organitzat pel diari El Correo, Otxandiano ha destacat que EH Bildu ja ha reconegut que "tot allò no hauria d'haver passat mai". 

Els seus rivals a les eleccions de diumenge han aprofitat per tornar a carregar contra ell. El candidat del PNB, Imanol Pradales, li ha respost que "no val passar pàgina sense més ni més" i que "Euskadi mereix un lehendakari que condemni el terrorisme d'ETA."

Els candidats i candidates a lehendakarI en un debat electoral a ETB (Efe/Miguel Toña)

El socialista Eneko Andueza ha defensat que a l'esquerra abertzale "li queda molt per fer" i que Otxandiano "mai serà un lehendakari de tots". El popular Javier de Andrés ha reclamat un compromís per no arribar a "acords de poder" amb formacions que no condemnin el terrorisme. 

Les candidates de Podem, Miren Gorrotxategi, i de Sumar, Alba García, han deixat clar que ETA va ser un grup terrorista, però també el GAL, i que va haver-hi "violència i tortures" per part de les forces de seguretat.
 

El govern espanyol se suma a les crítiques

Com ja va fer dilluns, el PSOE i el govern espanyol han sortit en tromba a criticar aquestes declaracions d'un partit, EH Bildu, amb el qual té bones relacions al Congrés

La vicepresidenta primera del govern i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, ha dit que "no n'hi ha prou" que Otxandiano demani perdó a les víctimes d'ETA si segueix sense reconèixer "una veritat com un temple" com és que ETA va ser una organització terrorista. 

El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha opinat que les disculpes d'Otxandiano "no són reals" perquè si ho fossin, ha dit, Bildu condemnaria "sense pal·liatius" el terrorisme i "els 40 anys de patiment que ha causat la banda terrorista ETA". 

Els últims anys, EH Bildu ha optat per fer un reconeixement explícit a les víctimes d'ETA, admetent que el patiment que va causar la banda "no s'hauria d'haver produït mai", tot i no qualificar-ho de terrorisme.

 

 

ARXIVAT A:
ETAPaís BascBildu
Anar al contingut