Biden acusa Trump de "la xarxa de mentides" que va portar a l'assalt al Capitoli

En un discurs en el primer aniversari dels fets, el president nord-americà i la vicepresidenta, Kamala Harris, han recordat la necessitat de defensar la democràcia al país

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha responsabilitzat aquest dijous el seu predecessor, Donald Trump, d'haver incitat els seus seguidors a assaltar el Capitoli de Washington ara fa un any. Ho ha fet en un discurs solemne i contundent per commemorar el primer aniversari d'uns fets que han posat en qüestió la fragilitat del sistema democràtic nord-americà. 

Biden ha disparat contra Trump com mai des que va arribar al poder i l'ha acusat de crear una "xarxa de mentides" sobre les eleccions del 2020 que van conduir a l'atac al Congrés. 

"Per primera vegada en la nostra història, un president no solament ha perdut les eleccions, sinó que va intentar impedir la pacífica transició de poder, mentre que els violents entraven al Capitoli. Però van fracassar. No eren un grup de turistes, sinó insurrectes armats.

L'expresident va crear una xarxa de mentides sobre les eleccions del 2020. Ho va fer perquè valora més el poder que els principis. Perquè considerava que el seu interès era més important que els interessos del país, d'Amèrica."

En aquest sentit, Biden ha dit sobre Trump, sense arribar a mencionar el nom del l'expresident: "El seu ego ferit li importa més que la nostra democràcia i la nostra Constitució. No pot acceptar que va perdre".

El president nord-americà ha insistit que hi ha "zero proves" de les denúncies de frau electoral que Trump va difondre després de les eleccions de 2020. "No és només un expresident. És un expresident derrotat, per un marge de més de 7 milions de vots, en unes eleccions completes, lliures i justes", ha subratllat.

També ha preguntat als nord-americans si volen ser una nació que accepti la violència política i les mentides cada cop més esteses com a norma. A més, ha denunciat la cascada de lleis que els republicans estan aprovant en estats clau per restringir i eventualment subvertir el procés electoral i que l'ONU ja ha denunciat.

Biden ha pronunciat el seu discurs al Congrés on van tenir lloc els fets, en comptes de fer-ho a la Casa Blanca. Ha parlat després d'una intervenció breu de la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, que també ha volgut defensar la democràcia. 

"Si no la defensem, la democràcia simplement no resistirà. L'assalt violent que va tenir lloc aquí, el fet mateix que estiguéssim a prop que es capgirés el resultat electoral, reflecteix la fragilitat de la democràcia.", ha dit Harris.

Kamala Harris i Joe Biden, aquest 6 de gener al Congrés nord-americà (Reuters/Stefani Reynolds)

Les reacions de Trump i Obama

Trump no se n'ha pogut estar de contestar el discurs de Biden i, en un comunicat, ha acusat el president nord-americà d'utilitzar-lo per "dividir encara més els Estats Units."

L'expresident acusa Biden d'aprofitar l'aniversari per tapar la mala gestió de l'administració. Ha reiterat que ell va guanyar les eleccions i no ha fet cap referència ni ha condemnat l'assalt per part dels seus seguidors.

I és que un any després de l'assalt, el 70% de republicans encara consideren que el demòcrata és un president il·legítim i el 40% ja creu justificada la violència política com una arma contra el govern.

D'altra banda, el també expresident Barack Obama ha advertit que la democràcia dels Estats Units afronta més riscos ara que fa un any i ha acusat a part de l'oposició republicana. Ho ha fet en una declaració que ha publicat a Twitter.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut