Sant Sebastià

"Bicicleta, cullera, poma" relata la lluita de Maragall en el Dia Mundial de l'Alzheimer

El Festival de Sant Sebastià és l'escenari ple de glamur que acull un clam contra l'oblit. En el Dia Mundial de l'Alzheimer es presenta "Bicicleta, cullera, poma", una pel·lícula que relata les vivències de Pasqual Maragall i el seu entorn en la lluita diària contra l'Alzheimer. L'expresident de la Generalitat assegura en el film que no es vol deixar doblegar per la malaltia i perdre la seva llibertat. Per això, el documental, dirigit per Carles Bosch, recorda la necessitat de seguir treballant perquè "els científics en trobin la cura abans que la xifra de 26 milions de malalts de tot el món es multipliqui per deu".

Actualitzat
L'octubre del 2007, Pasqual Maragall parlava de l'Alzheimer: "Vull ajudar a derrotar aquesta malaltia. Personalment i col·lectivament. Enlloc està escrit que hagi de ser invencible." Tres anys després el seu esforç per combatre l'oblit continua molt present. És el que relata "Bicicleta, cullera, poma", un documental que ha seguit els últims dos anys de la vida de l'expresident de la Generalitat.

La pel·lícula s'ha presentat al Festival de Sant Sebastià coincidint amb el Dia Mundial de l'Alzheimer, una manera de recordar els efectes de la malaltia i de conscienciar que cal seguir investigant per aturar-la. En la catifa vermella, el director, Carles Bosch, ha reconegut que el documental vol fer soroll i alertar sobre la urgència de la malaltia.

El documental es diu "Bicicleta, cullera, poma" perquè són tres paraules que Pasqual Maragall ha de recordar en uns exercicis sobre memòria a curt termini. Aquestes proves es barregen en la pel·lícula amb vivències de la família, mesures per combatre les dificultats de l'Alzheimer, instants de tendresa, moments quotidians, converses lúcides, viatges al passat i confessions colpidores. Està previst que el documental s'estreni a principis d'octubre, tot i que encara no hi ha data ni lloc marcat. En el tràiler del documental es pot veure un tast de tot plegat:



Una fundació d'esperança

L'Alzheimer afecta ara per ara 600.000 persones a l'Estat, set milions a Europa i 26 milions a tot el món. A Catalunya, la investigació, la recerca científica de les malalties neurodegeneratives, s'està reforçant i comptarà en els pròxims dos anys amb nous centres, nous projectes i més professionals; aquest és el projecte principal que persegueix la Fundació Pasqual Maragall, creada fa gairebé dos anys i mig.

Des del 2009, la fundació té el quarter general al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Des d'aquí el director general, el doctor Jordi Camí, treballa per desenvolupar un model de recerca científica innovador i per implicar-hi els sectors públic i privat. La fundació ja té una filial als Estats Units i vol atraure el talent científic d'allà on sigui per crear grups de recerca amb projectes innovadors i arriscats, a més d'engegar estudis de gran transcendència i llarga durada.

Per al projecte principal, però, encara falten dos anys i mig. Es tracta del BarcelonaBeta, l'edifici de vuit plantes i 10.500 metres quadrats que a finals d'any es començarà a aixecar a la nova bocana del port de Barcelona i que ha d'acollir l'institut de recerca, la clínica de memòria i el centre de recursos i interpretació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut