El cardenal Joseph Ratzinger el dia que va ser elegit com a nou papa, el 19 d'abril del 2005 (Reurters/Max Rossi)
ANÀLISI

Benet XVI, entre l'amor i l'odi

Dins el seu dogmatisme ferri, va ser especialment hostil amb els col·lectius LGTBIQ+, i la cúria es va mostrar més homòfoba que mai

Actualitzat

La figura de Benet XVI rep aquests dies molts elogis, però també hi ha qui qüestiona el seu pontificat, curt, de només 8 anys, poc inclusiu i poc resolutiu en la solució de conflictes que s'arrossegaven des dels darrers anys del pontificat de Joan Pau II.

Benet XVI era l'últim papa que va viure el Concili Vaticà II, però, lluny d'imposar canvis i destacar per ser un reformista de l'Església, es va ancorar en el dogma i la vetlla per la litúrgia i la fe.

Se sentia còmode en l'estudi de la teologia, i força incòmode en el dia a dia de l'estructura vaticana i de les diòcesis de tot el món. Un home de paraules i no de fets. Dins el seu dogmatisme ferri, va ser especialment hostil amb els col·lectius LGTBIQ+, i la cúria es va mostrar més homòfoba que mai. 

El col·lectiu catòlic italià "Noi siamo Chiesa"  ho ha denunciat avui, en declaracions a TV3, des de Roma, de la mà del seu portaveu Luigi Sandri:

"El papa Benet XVI va tenir moltes contradiccions. Tenia l'obstinació d'anar constantment contra els homosexuals. I Jesús no va dir mai ni una sola paraula contra els homosexuals."

 

El cos de Benet XVI a la Basílica de Sant Pere (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

"Un xai envoltat de llops"

Va ser la frase que va publicar el diari oficial del Vaticà "L'osservatore romano" quan Benet XVI, cansat i impotent, va deixar el càrrec el febrer de 2013.

El cardenal Ratzinger, abans de ser escollit papa, sabia que hi havia molta feina per fer dins l'estructura vaticana, però no va poder (o no el van deixar) fer gaires canvis.

El seu regnat va estar ple d'escàndols morals, sexuals i econòmics i, segurament per això, el seu secretari personal, Georg Gänswein (40 anys al costat del papa), va declarar fa pocs dies que "el dimoni havia actuat contra Benet XVI". Dimoni o no, l'estructura de cardenals contraris als canvis dins la cúria va guanyar una batalla que encara continua amb Francesc.

Vuit anys de pontificat i en els dos darrers anys augmentaven les denúncies de víctimes de clergues pederastes a tot el món. I el seu majordom robava els documents privats del seu despatx i esclatava el cas "Vatileaks".

Benet XVI se sentia sobrepassat i va dir prou ara farà 10 anys.

Georg Gänswein, el secretari personal de Benet XVI durant 40 anys, al costat del Pontífex en una imatge d'arxiu (EFE)

"Només la veritat", el llibre del secretari personal

És la lectura més esperada entre vaticanistes i clergat. El secretari personal del papa, Georg Gänswein ha anunciat que en les pròximes setmanes publicarà el seu llibre on revelarà aspectes personals i professionals de Joseph Ratzinger.

Pot ser una bona lectura sobre una venjança que se servirà en fred i en negre sobre blanc. De moment, el secretari ja ha avançat que els lectors sabran "la veritat sobre les miserables calúmnies i maniobres fosques amb què alguns han tractat d'enfosquir la imatge del papa alemany".

Aquests dies hi ha cues per acomiadar-se de Benet XVI a la basílica de Sant Pere. El comiat d'un papa que va estar més anys retirat com a emèrit que portant les regnes de l'Església.

Cua de feligresos esperant entrar a la basílica de Sant Pere per dir l'últim adeu a Benet XVI (Reuters/Ciro De Luca)
ARXIVAT A:
ReligióEsglésiaPapa FrancescVaticà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut