Un camió de repartiment de gelats de Ben & Jerry's a la seva fàbrica de Be'er Tuvia, Israel
Un camió de repartiment de gelats de Ben & Jerry's a la seva fàbrica de Be'er Tuvia, Israel

Ben & Jerry's no vendrà gelats als territoris palestins ocupats

La famosa companyia nord-americana ha decidit boicotejar els assentaments jueus i l'any que ve el seu distribuïdor israelià ja no hi podrà vendre

Actualitzat

"Pau, amor i gelats". Fa temps que la coneguda marca de gelats Ben & Jerry's treballa perquè aquestes paraules signifiquin alguna cosa més que el seu lema. Ara han pres una decisió contundent: boicotejar els assentaments jueus als territoris palestins ocupats. A partir de l'any que ve, el seu distribuïdor israelià ja no podrà vendre gelats a la zona.

En un comunicat, la companyia ha explicat que vendre gelats als territoris palestins ocupats és incompatible amb els seus valors. La marca va ser fundada el 1978 als Estats Units i té la seu principal a South Burlington, a l'estat de Vermont. És coneguda pel seu compromís en la defensa dels drets humans, els drets LGTBIQ+ i causes com el Black Lives Matter.


Els gelats es queden a Israel

Ben & Jerry's ha explicat que no renovarà la llicència al distribuïdor que reparteix els gelats a la zona ocupada, quan expiri a finals de l'any que ve. L'empresa també ha informat que, tot i que deixi de distribuir-se a la regió, continuarà a Israel amb unes condicions diferents a les actuals. Tot i que aquestes, han dit, es faran públiques més endavant.


La notícia s'ha viscut amb gran rebuig des d'Israel. El primer ministre d'Israel s'ha mostrat contundent davant la notícia. Naftali Bennett ha publicat que "hi ha moltes marques de gelat, però només un Estat jueu".

Yair Lapid, ministre d'Afers Estrangers del país, que es considera centrista, ho ha titllat de "terrorisme econòmic":

"La decisió de Ben & Jerry's és una desafortunada capitulació a l'antisemitisme, al moviment de Boicot, Desinversió i Sancions contra Israel, a tot el pitjor del discurs contra Israel i els jueus."


Boicot, Desinversió i Sancions

Precisament, el BDS, la campanya de Boicot, Desinversió i Sancions, ha celebrat la decisió de Ben & Jerry's, però també ha demanat a la marca que posi fi a tots els negocis que tingui amb Israel. BDS busca conscienciar empreses i institucions de la il·legalitat dels assentaments jueus a Palestina.


Organitzacions, personalitats i institucions d'arreu del món han felicitat la marca i han manifestat el desig que accions com les de Ben & Jerry's no siguin l'excepció. De moment, però, i davant la inacció dels governs, els toca als gelats prendre partit.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaEmpresaPròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut