Illes Mariannes

Bat el rècord d'immersió amb submarí i troba plàstic a la zona més profunda del planeta

L'expedició ha arribat a 10.928 metres de profunditat i ha descobert animals i formes de vida mai vistes fins ara

Actualitzat

Troben plàstic al punt més profund del planeta, a la fossa de les Mariannes, a l'oceà Pacífic. Una missió científica ha fet el descens més profund sota l'aigua en un submarí, i a uns 11.000 metres, hi han vist bosses de plàstic i embolcalls de llaminadures. A banda de la contaminació, l'explorador que ha liderat la missió ha constatat l'existència d'espècies marines desconegudes. 

 

El submarí de la Five Deep Expedition a pocs centímetres de tocar el fons marí (Reuters)

 

A 10.928 metres, Victor Vescovo, un oficial naval jubilat, va tocar fons. Havia arribat al lloc més profund de la Terra. I en aquest punt remot, on cap home havia estat mai, va fer el descobriment inquietant: escombraries de plàstic.
 

 


En tocar el fons, el submarí ha aixecat tot el pòsit del sòl marí (Reuters)​

La fita científica aconseguida per la Five Deep Expedition és històrica. L'equip que des del vaixell monitoritzava el descens ho ha constatat: mai s'havia arribat tan avall. Victor Vescovo, amb el submarí, s'ha passejat durant 4 hores pel fons marí i ha descobert noves espècies i imatges mai vistes.

 

 

"Ha estat una immersió increïble: crec que gairebé, exactament, dotze hores. Tres a la meitat i quatre al fons. Crec que és la més llarga feta mai al fons. I després, aproximadament, quatre hores per pujar."

 

 


Imatge de vida al fons de la fossa de les Mariannes (Reuters)

Ara bé, no ho recullen les imatges però fins i tot a aquestes profunditats hi ha trobat una bossa de plàstic i embolcalls de caramels. Deixalles a 11 quilòmetres de profunditat.

Víctor Vescovo a l'interior del submarí que suporta la pressió extrema d'aquestes profunditats (Reuters)

La maniobra per tornar al vaixell aquest submarí de 4 metres i mig de llarg i 3 i mig d'alt i amb un casc de 9 centímetres de titani capaç de resistir la brutal pressió que hi ha en aquestes profunditats ha estat complexa.

 

 

 


Moment en què el submarí es hissat de l'aigua despre's de la immersió (Reuters)

És la tercera vegada que els humans arriben a la profunditat extrema de les Mariannes. La primera va ser el 1960 en una expedició de la Marina nord-americana que va arribar a 10.912 metres de profunditat. I la segona, el cineasta James Cameron, el 2012, va submergir-se fins a 10.908 metres. 
 


Vaixell de la Five Deep Expedition amb el submarí que ha fet la immersió (Reuters)
ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut