Esperanza Aguirre, sortint de la seu del PP la nit de les eleccions municipals del 2015 (Reuters)

Bárcenas implica Esperanza Aguirre en el cobrament de comissions il·legals del PP

El PP insinua que els beneficis penitenciaris a què l'extresorer té dret per haver complert una quarta part de la seva condemna són el resultat d'un acord de sotamà amb el govern de Sánchez

AgènciesActualitzat

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha declarat davant del jutge que instrueix el cas Púnica que el 2007 ell i el també extresorer del partit, Álvaro Lapuerta, van lliurar a la llavors presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, un sobre amb 60.000 euros que havien rebut de la constructora Ploder.

Bárcenas ha declarat aquest dimecres en qualitat de testimoni davant del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, Manuel García Castellón, després que fa unes setmanes lliurés un escrit davant de la Fiscalia Anticorrupció en el qual es mostrava disposat a col·laborar tant en la peça relativa a les comissions finalistes que se segueix al Jutjat Central d'Instrucció número 5 com en la macrocausa Púnica.

Així, aquest dimecres, a les quatre de la tarda, ha arrencat la seva compareixença, en què ha explicat que va ser l'empresari Luis Gálvez qui va lliurar aquesta comissió que posteriorment ells van fer arribar a Aguirre, segons han informat font jurídiques a Europa Press.


La resposta de l'expresidenta

Esperanza Aguirre ha anunciat aquest mateix dimarts que interposarà una querella per fals testimoni contra Bárcenas. "Aquestes afirmacions són rotundament falses i s'han realitzat en seu judicial sense cap prova que les recolzi", ha dit Aguirre en un comunicat enviat després de la declaració de l'extresorer.

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid assegura que "mai, mai, en cap moment" va rebre diners per part de l'extresorer popular Álvaro Lapuerta ni de l'aleshores gerent, Luis Bárcenas. "L'acusació realitzada és, per tant, una rotunda mentida", afegeix.

Per l'expresidenta regional i exlíder del PP madrileny, Bárcenas fa aquesta acusació "amb l'evident propòsit de millorar la situació penitenciària de la seva dona", Rosalía Iglesias, a la presó per la primera època de la trama Gürtel, "en els mateixos termes en què ha estat beneficiada" la que va ser administradora de la Gürtel, Isabel Jordán.

Aguirre assenyala que Jordán, condemnada també per la xarxa corrupta i prestant la seva col·laboració amb la Justícia, ha estat "condemnada a més de vint anys i avui es troba en llibertat gràcies a l'actuació del mateix advocat que, des de fa només unes setmanes, defensa el senyor Bárcenas i la seva esposa impulsant aquesta estratègia processal".


Permisos i reacció del PP

Luis Bárcenas ha complert una quarta part de la pena de 29 anys pel cas Gürtel, cosa que li ha permès obtenir dos permisos penitenciaris. Però el PP ho interpreta com un pacte per les revelacions de l'extresorer contra els casos de presumpta corrupció dels populars.

Per això el partit ha fet aquest tuit: "Els pactes es compleixen", donant per fet que els permisos de Bárcenas són el premi a la seva col·laboració amb la justícia.
 


La decisió s'ha adoptat a proposta de la junta de tractament de la presó madrilenya de Soto de Real, arran de la recent decisió de l'Audiència Nacional d'acumular-li la pena a l'extresorer.

El 8 de febrer, davant dels dubtes suscitats sobre l'abast de l'escrit presentat a la Fiscalia Anticorrupció per la representació jurídica de Bárcenas, la mateixa Fiscalia va emetre una nota negant haver arribat a un acord amb l'extresorer del PP.

Anticorrupció va minimitzar llavors el contingut de l'escrit en el qual l'extresorer afirmava, entre altres qüestions, que l'expresident del govern Mariano Rajoy era coneixedor dels moviments de la presumpta caixa B del partit. És més, ha dit en aquesta nota que la confessió de Bárcenas aportava "escasses novetats, cap de substancial" respecte dels fets investigats.


Responsabilitat en la derrota del 14F

El PP va atribuir la derrota electoral a les eleccions catalanes del 14 de febrer, en què va fer el seu pitjor resultat al passar de quatre a tres escons, al que consideren "joc brut" patit en campanya electoral per les noves declaracions de l'extresorer.

"Aquesta és l'última factura que pagarem d'aquest passat. No canviarem el rumb i seguirem treballant en el projecte en el qual creiem i que estem construint", va dir aquella nit electoral el secretari general del partit, Teodoro García Egea.

L'endemà passat, davant del comitè executiu nacional del PP, Pablo Casado anunciava que el PP deixaria la seva seu nacional del carrer Génova per trencar amb el passat i avisava que no tornarien a parlar de Bárcenas.

"Des d'avui, aquesta direcció nacional no tornarà a donar explicacions sobre cap qüestió passada que correspongui a una acció personal que no hagi estat en benefici del partit o, fins i tot, que l'hagi pogut perjudicar", va proclamar Casado davant la plana major del PP, per afegir que "no s'ho poden permetre més amb el calendari judicial que s'acosta".

ARXIVAT A:
PúnicaPPCorrupció
Anar al contingut