San Fernando de Henares

Bárcenas admet una altra caixa al PP, que qualifica d'"extracomptable"

L'extresorer del PP ha admès davant l'Audiència Nacional una doble comptabilitat en el partit, tot i que ha puntualitzat que es tractava de donatius d'empresaris a canvi de res

RedaccióActualitzat

L'extresorer del PP Luis Bárcenas s'ha desmarcat totalment del principal acusat de la trama Gürtel, Francisco Correa, durant la seva compareixença davant de l'Audiència Nacional. I ha admès una altra caixa al PP, que ha definit com a "extracomptable". L'extresorer ha declarat en el judici sobre la primera època d'activitats de la trama Gürtel.

Bárcenas ha reconegut una doble comptabilitat al PP, que s'ha negat a qualificar de B, i ha dit que era "extracomptable". L'extresorer del PP ha atribuït els pagaments de diverses empreses que figuren en aquesta comptabilitat a "aportacions no finalistes", ha dit, amb l'únic objectiu de tenir bones relacions amb el llavors tresorer del PP, Álvaro Lapuerta, i a tenir les portes obertes del partit. En tot moment, però, ha negat que les quantitats fossin fruit del pagament de comissions per l'adjudicació d'obres i contractes.

De fet, s'ha referit directament a les declaracions de Correa sobre les suposades gestions perquè empreses com ACS i OHL aconseguissin adjudicacions d'obra pública.

"Disposant d'una cosa que es diu llotja del Bernabéu per on passen ministres de tots els partits (...) pensar que el senyor Villar Mir o el senyor Florentino Pérez utilitzaran el gerent del partit i el senyor de l'agència de viatges del partit perquè li organitzin l'adjudicació d'obres públiques... és que no s'ho creu ningú."

Exculpa Rajoy

Bárcenas ha carregat contra Francisco Correa, de qui ha dit que: "Li va pujar al cap, es va considerar important i va pensar que el PP era seu. Per això vaig trencar la relació." I ha afirmat rotundament: "Mai he rebut absolutament res de Correa, ni per a mi, ni per al Partit Popular (...). La seu central del PP no va pagar mai en efectiu a empreses" del suposat cap del "cas Gürtel". També ha remarcat que va ser Rajoy qui va tallar amb Correa, després que un empresari va avisar-lo, diu, de les seves suposades actuacions il·lícites.

Luis Bárcenas ha indicat que la seva situació econòmica a l'Estat la té regularitzada. "Tots els meus ingressos a Espanya estan declarats", ha afirmat Bárcenas, que ha dit que no ha cobrat mai cap pagament en efectiu, ni del PP ni de cap altra empresa o activitat. L'exresponsable de finances dels populars ha assenyalat que "no ha tingut cap retribució ni compensació que justifiqués tenir diners en efectiu" i que tots els pagaments per la seva feina els rebia en comptes bancaris a Espanya.

L'exresponsable de les finances del PP també ha afirmat que va deixar diners al partit per la compra d'accions de Libertad Digital.

El fiscal demana per a Bárcenas 42 anys de presó

L'extresorer dels populars ha arribat a tres quarts de deu a la seu del tribunal. Ell mateix conduïa el cotxe i, abans d'aparcar-lo, ha deixat a l'entrada de l'Audiència la seva dona, Rosalía Iglesias, que també està acusada en el judici. Bárcenas ha arribat caminant i portant una cartera, sense fer cap declaració als mitjans.

Bárcenas respon sobre l'origen dels diners dels comptes que té a Suïssa. Va arribar a acumular 47 milions d'euros en uns comptes que va defensar que eren personals i sense vinculació amb el partit. Durant la instrucció del cas, l'extresorer va justificar que ho havia aconseguit gràcies a la compravenda d'immobles i d'obres d'art, a inversions en borsa i la seva habilitat en els negocis.

A més a més d'acusar-lo de fer d'intermediari per beneficiar Correa, la fiscalia també l'acusa d'haver-se apoderat de 300.000 euros de la caixa B del PP. El fiscal demana per a Bárcenas 42 anys de presó.

♦ Macrojudici sobre la trama Gürtel, amb 37 processats al banc dels acusats

L'oposició demana una comissió d'investigació 

Després de sentir Bárcenas, diversos partits han demanat que es creï una comissió d'investigació al Congrés sobre la comptabilitat del PP. El PSOE s'ha declarat sorprès perquè la declaració de Bárcenas no sigui "molt més clara" sobre el PP, com es podia pensar i ha remarcat, en declaracions a La Sexta, que la seva aposta és una comissió d'investigació al Congrés.

C's creu que la declaració "confirma la necessitat" d'investigar també al Congrés el presumpte finançament irregular del PP. La formació demanarà al febrer que s'aprovi aquesta comissió.

Units Podem ha denunciat un "pacte de silenci" entre el PP i Bárcenas que implica rebaixar "l'agressivitat" entre les dues parts per no perjudicar-se en el judici.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut