La terrassa d'un bar a la Vila de Gràcia
Es preveu seguir aplicant la bonificació del 75% de la taxa de terrasses (ACN/Natàlia Segura)

Barcelona tornarà a congelar tots els impostos i taxes el 2023

Jaume Collboni estén la mà a ERC i recorda que al Parlament ja hi ha hagut un "procés d'aproximació" de l'oposició per aprovar els pressupostos

RedaccióActualitzat

El govern de Barcelona, format per BComú i el PSC, ha proposat aquest divendres un pressupost de 3.600 milions d'euros per al 2023. És un nou màxim històric que suposa un augment del 5,6% respecte al 2022.

L'executiu considera que la proposta dona resposta a les necessitats de la ciutadania perquè és "anticrisi" i espera que l'oposició allargui la mà i en faciliti, com a mínim, la tramitació i el debat.

L'executiu barceloní també ha presentat les ordenances fiscals, que plantegen la congelació d'impostos i mantenir la bonificació d'algunes taxes.

Tots els impostos municipals es congelen: són l'impost sobre béns immobles (IBI), l'impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) i l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO).

Per altra banda, es preveu seguir aplicant la bonificació del 75% de la taxa de terrasses.

També s'estableix una nova bonificació en la taxa d'ocupació de l'espai públic per als vehicles que tinguin etiqueta ECO.

A més a més, s'oferirà als contribuents l'opció d'acollir-se a una tarifa plana que permeti fraccionar el pagament de tributs a qui tingui més de dos rebuts municipals, i, per tant, pagar una quota fixa mensual.


Més Guàrdia Urbana o habitatge, entre les propostes

En aquests comptes es proposa prolongar els descomptes en el transport metropolità, 110 milions que es destinarien a famílies vulnerables i petites empreses davant l'increment del preu de l'energia, i prop de 900 milions que s'invertirien en obres per fer habitatge i millores en l'espai públic.

La partida més gran d'inversions se l'endú urbanisme, amb 338 milions d'euros per a projectes com els eixos verds de la Superilla, les obres de la Rambla o de la Via Laietana o el tramvia per la Diagonal, entre d'altres. Aquesta partida d'urbanisme va seguida d'habitatge (134,4 milions) i transport públic (47,7).

També es preveu la contractació de 1.000 agents de la Guàrdia Urbana


L'aprovació, amb la vista posada al Parlament

El govern de Barcelona ha demanat "mà estesa" a l'oposició per aprovar aquests comptes. "Esperem que tothom estigui a l'altura", ha dit el tinent d'alcaldia Jaume Collboni, que ha recordat que l'oposició al Parlament ha fet "un procés d'aproximació" per als pressupostos del govern.

Roda de premsa
Els comptes els han presentat el tinent d'alcaldia Jaume Collboni i el regidor de Pressupostos, Jordi Martí (ACN/Laura Fíguls)(ACN/Laura Fíguls)

En aquest sentit, Collboni ha estès la mà a Esquerra Republicana per poder aprovar conjuntament els comptes barcelonins.

La portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, ja ha criticat el govern municipal per presentar el pressupost i les ordenances per al 2023 in extremis, i ha avisat que no es pot pressuposar que ERC en facilitarà la tramitació:

"No es pot donar per descomptat cap vot d'ERC ara mateix tal com han anat les coses."

També ha assegurat que "Barcelona és Barcelona" i que en valoraran els comptes "amb responsabilitat".

La voluntat del govern d'Ada Colau és iniciar un període de dos mesos de negociacions que permetin trobar aliances per aprovar-los definitivament a finals d'any.

En concret, es preveu portar conjuntament a la Comissió d'Economia i Hisenda del mes d'octubre l'aprovació inicial del pressupost 2023 i l'aprovació provisional de les ordenances fiscals 2023.

 

ARXIVAT A:
ERCPSCEn comúErnest MaragallAda ColauJaume Collboni Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut