Sánchez ha intervingut en un acte de la COP28 (EFE/Martin Divisek)

Barcelona serà la seu de la cimera mundial de l'ONU contra la sequera el 2024

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha anunciat des de Dubai, on diversos líders mundials participen en la COP28

RedaccióActualitzat

Barcelona serà la seu de la cimera mundial de l'ONU contra la sequera l'any que ve, una iniciativa impulsada per l'Aliança Internacional per a la Resiliència contra la Sequera (IDRA), liderada pel Senegal i Espanya.

Es tracta d'una trobada internacional d'alt nivell que se celebrarà el setembre del 2024. Una seixantena de països ja s'hi han sumat. Es farà entre el 30 de setembre al 3 d'octubre.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha anunciat des de Dubai, on diversos líders mundials participen en la COP28.


Sánchez se'n recorda de la sequera de Catalunya a Dubai

En concret, ho ha explicat abans de participar en el plenari de la cimera principal. En aquest context, fins i tot ha parlat dels pins del massís del Garraf.

Sánchez ha fet referència a la sequera que pateix Catalunya i ha posat d'exemple l'estat crític en què està la vegetació.

Ha explicat que els pins "s'estan morint" a causa d'aquests "tres anys de pluges escasses", una zona, la regió metropolitana de Barcelona, on viuen sis milions de persones.

Sánchez els ha mencionat per dimensionar la importància que té per a Espanya formar part de l'Aliança Internacional per a la Resiliència contra la Sequera:

"Aquest és un fenomen global que necessita una acció col·lectiva i és el que estem treballant a través d'aquesta aliança."

El president espanyol s'ha manifestat d'aquesta manera sobre l'aliança, creada fa un any entre el Senegal i Espanya per afrontar el repte de la sequera.

El líder del govern espanyol fins i tot ha volgut deixar un missatge optimista per convidar més països a unir-s'hi:

"L'acció humana, que ha alterat els cicles naturals, també és capaç de capgirar aquesta tendència i preparar-se per als impactes futurs".

Aquesta ha estat la seva intervenció:

 

Collboni, també a Dubai

La Cimera del Clima ha convidat per primera vegada alcaldes a participar en les reunions i negociacions. Des d'allà, el batlle de Barcelona Jaume Collboni, ha donat més detalls de com serà aquesta cimera.

Ha explicat que es farà a finals de setembre de l'any vinent. Assegura que serà una trobada molt important i ha destacat el paper que tenen els ajuntaments en la lluita contra la crisi climàtica.

"Barcelona posarà tots els seus recursos perquè la cimera sigui un punt d'inflexió en favor de polítiques decidides i coordinades entre tots els països"

Les ciutats són responsables en gran manera, ha dit Collboni, de les emissions contaminants i poden col·laborar per reduir-les.

Collboni amb la vicepresidenta espanyola Teresa Ribera a Dubai
Collboni amb la vicepresidenta espanyola Teresa Ribera a Dubai (3cat)

Sánchez promet 20 milions d'euros per al fons de pèrdues i danys

Ja en el plenari i des del faristol, davant dels mandataris internacionals, Sánchez ha instat els governs a triplicar la capacitat de les energies renovables per al 2030.

També ha apostat per abandonar la producció i el consum dels combustibles fòssils.

A més, ha anunciat diversos compromisos, com ara, una donació de 20 milions d'euros per al fons de pèrdues i danys que es va aprovar ahir.

 

ARXIVAT A:
SequeraPedro SánchezCrisi climàtica
Anar al contingut