El Festival Grec es fa al mes de juliol, però aquest any s'allargarà també a l'agos
El Festival Grec es fa al mes de juliol del 2019 a Barcelona (CCMA)
Barcelona

Barcelona manté el Grec amb 80 espectacles i preu únic de 15 euros

Bona part de les funcions es faran en teatres respectant els aforaments reduïts i es provaran nous formats online

Actualitzat

A Barcelona, el festival Grec es manté aquest juliol amb un programa amb 80 espectacles dels quals 50 són coproduccions locals, i s'hi inclouen una quinzena de produccions que es van cancel·lar per la pandèmia.

Bona part dels espectacles tindran com a escenaris el teatre Grec, el Lliure, el Mercat de les Flors i el TNC amb aforaments restringits i mesures d'higiene, però també es podrà a accedir a produccions online. Les entrades tindran un preu únic de 15 euros.

L'ajuntament ha decidit tirar endavant el Grec per posar en pràctica una nova normalitat cultural. Durant la presentació que s'ha fet aquest divendres, el tinent d'alcalde, Joan Subirats, ho ha qualificat d'"experiment".

"El Grec serà un nou experiment. Posarem en marxa activitat cultural amb públic presencial. Es treballa en un protocol molt estricte de funcionament i amb la creació d'un centre de coordinació diària que corregeixi les errades que puguin sorgir cada dia del festival. D'aquesta manera, es preveu que a l'amfiteatre del Grec, amb capacitat per a 2.000 persones a l'aire lliure, se n'hi puguin asseure 800".

L'Ajuntament de Barcelona han anunciat 12 mesures de suport al teixit cultural de la ciutat amb una inversió de 4,5 milions d'euros. A més, entre altres iniciatives, ha anunciat la creació el 2021 de la Casa de la Música, a la sala Barts - aprofitant el final de la concessió-, una nova Oficina Ciutadana de la Cultura a la Virreina, i el projecte Sala Barcelona per activar la música en directe durant l'estiu.

Dani Granados, delegat de Drets Culturals, anunciava que es farà en tres espais.

"Serà en tres espais: dos situats al Fòrum i un a l'anella olímpica, per habilitar amb garanties la possibilitat que la música en directe a la ciutat comenci."

La programació, encara per concretar, dependrà de la fase en què es trobi la ciutat.


El Grec 2020, més a prop

El context particular a causa de la situació sanitària pel coronavirus condiciona el format i el funcionament del festival Grec d'aquest any, però no ha estat suficient per cancel·lar-lo. Segons l'Ajuntament de Barcelona, el Grec vol conservar la "voluntat d'aparador i motor cultural de la ciutat". 

 El certamen manté el pressupost de 3'3 milions d'euros d'edicions anteriors i aquest any vol donar "suport a companyies locals alhora que s'està pensant per al públic de Barcelona";per això, els espectacles tindran un preu únic de 15 euros, i de 5 euros els espectacles familiars.

Les funcions tindran com a escenari els teatres de la muntanya de Montjuïc, museus i els formats online. El Teatre Grec acollirà públic en funció de les condicions que dictaminin les autoritats sanitàries. El Mercat de les Flors, el TNC i el Teatre Lliure obriran també amb una reducció d'aforament i programaran produccions previstes per a sales més petites.

Museus com el MNAC, el CCCB, el MACBA, El Born CCM i el Museu Marítim, també formaran part del festival, amb espais amb accessos controlats i l'aforament que les autoritats sanitàries fixin.
La programació s'ha pensat com a banc de proves de propostes online en què els artistes experimentaran formats que els poden ser útils com a alternativa als espectacles en sala. 
També es podrà accedir als espectacles -amb menys públic per la reducció d'aforaments- a través d'un arxiu online, per fer-los arribar al màxim de públic.

El festival es farà majoritàriament el mes de juliol, tot i que podria incloure algun dia d'inici d'agost. A la tardor s'exhibiran les produccions que no hi hagin tingut cabuda a l'estiu. 

 

Concert de Txarango al festival Cruïlla de Primavera del 2017 (ACN / Pere Francesch)
Concert de Txarango al festival Cruïlla de Primavera del 2017 (ACN / Pere Francesch) (ACN / Pere Francesch)


Festiva Cruïlla, aquest any en format XXS

Per contra, el Festival Cruïlla ha anunciat que, finalment, no es podrà fer aquest estiu. Trasllada una bona part del cartell previst a l'edició de l'any vinent i les entrades seran vàlides per a un festival que es farà entre el 8 i el 10 de juliol del 2021. 
Però segons Jordi Herreruela, director del Festival Cruïlla, l'estiu no es queda sense música, i ha presentat el Cruïlla XXS.

"Que haguem de posposar el Cruïlla al 2021 no vol dir que hi haurà un estiu sense música. Volem omplir la ciutat amb més música que mai, però amb un format més petit i més segur. És una iniciativa que vol activar i donar feina a tot un sector que durant molts mesos ha estat aturat. Ens resistim a aceptar un no continu, un negativisme continu, i hem volgut transformar un gran no en un sí."


Cruïlla XXS és un nou festival de ciutat de petit format. Inclourà més de 200 activitats aquest mateix juliol. Concerts de tot tipus, arts de carrer, monòlegs o circ per a un màxim de 400 persones, a l'aire lliure i a diferents espais emblemàtics de Barcelona.
 

Aquesta imatge del 2019 no es podrà repetir a les festes de Gràcia d'aquest any (CCMA)

"Repensant" la Mercè i les festes de barri

L'Ajuntament no té clar com se celebraran les festes de la Mercè; segons Joan Subrirats, s'han de vol "repensar".

"El que queda molt clar és que les acumulacions de públic en espai públic tenen motes dificultats. La voluntat és no renunciar-hi i seguir-hi treballant."

Pel que fa a les festes majors de barri, hauran de presentar plans de contingència per celebrar activitats concretes de les quals s'avaluarà la viabilitat. "Ens hem de treure del cap que es puguin celebrar com els darrers anys", ha assenyalat.

 

ARXIVAT A:
TeatreAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut