Gent passejant per la Rambla de Barcelona
Gairebé 14.000 persones de municipis com Barcelona, Badalona i l'Hospitalet van marxar el 2022 cap a municipis més petits (iStock)

Barcelona ha perdut més de 10.000 habitants en un any: cap on van?

Els habitants que marxen de les grans ciutats catalanes es muden majoritàriament a municipis més petits de comarques properes com el Vallès Oriental o el Garraf

RedaccióActualitzat

Les grans ciutats catalanes perden habitants. Concretament, 13.599 persones de municipis com Barcelona, Badalona i l'Hospitalet van marxar el 2022 cap a municipis més petits --però ben connectats amb l'àrea metropolitana-- d'altres comarques properes, principalment el Vallès Oriental, el Baix Penedès, el Maresme i el Garraf

La capital catalana és la ciutat que perd més població, amb 10.079 habitants menys. La segueixen l'Hospitalet (1.518) i Badalona (1.224). Són dades del 2022 recopilades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

 

Malgrat això, aquests moviments són minoritaris dins d'una tendència de concentració de la població en les grans urbs. Així ho ha explicat a "Els matins de TV3" Albert Esteve, director de l'Idescat:

"El volum de moviments que hi ha entre municipis de Catalunya és relativament baix, el 96% o 97% de població no s'ha mogut de casa entre 2022 i 2023."

Pel que fa als moviments dins l'Estat, ha marxat més població de Catalunya que no n'ha arribat d'altres territoris. La diferència és de més de 5.800 persones, i la majoria han marxat a viure a Andalusia, el País Valencià i la Comunitat de Madrid. 

 

En una altra esfera, l'arribada d'immigració ha marcat la xifra més alta que s'ha registrat mai, amb 158.000 persones provinents de l'estranger. "És una xifra inesperada, no sabem si és un efecte rebot després de la poca gent que va poder entrar per la pandèmia", ha afirmat Esteve.
 


Els reptes dels 8 milions d'habitants

Amb aquestes xifres, Catalunya va arribar a una població de 8 milions fa pocs mesos. Això suposa nous reptes, com redimensionar els serveis i evitar que es produeixi una fragmentació social.

"Ens hem d'adaptar a uns volums que no existien, a un envelliment que no existia i a una diversitat d'orígens que tampoc"

Per Esteve, la gestió que es faci per cohesionar la societat marcarà també la distribució de la població al territori en els anys vinents. "Les microdecisions que prenguem tots en el dia a dia aniran movent les peces dins del territori i en uns anys ens pot portar a una societat més fragmentada", ha advertit.

Al ritme actual, l'expert preveu que es pugui arribar a la xifra dels 9 milions cap al 2037. "Els 8 milions no els pronosticava ningú, fa cinc anys pensàvem que no hi arribaríem fins al 2030", ha explicat. 

 

ARXIVAT A:
CatalunyaDespoblament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut