Marisol Schulz ha fet l'anunci en un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona
Barcelona

Barcelona, convidada d'honor a la Fira del Llibre de Guadalajara del 2025, a Mèxic

És la fira del llibre més important del món després de Frankfurt i l'esdeveniment cultural més important de l'Amèrica Llatina

Barcelona serà la convidada d'honor a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL), a Mèxic, el 2025, la més important del món després de Frankfurt. Es tracta de l'esdeveniment cultural més rellevant de l'Amèrica Llatina, per on l'any passat van passar més de 800.000 persones.

Barcelona, capital de la indústria editorial en castellà, tindrà, així, l'oportunitat de mostrar tota la potència de la seva indústria cultural i creativa. Com ja va passar el 2004, quan Catalunya va ser la convidada, la fira de Guadalajara, la FIL, serà, un altre cop, un gran aparador per als autors catalans, amb una representació molt àmplia de tots els gèneres literaris.

Ho ha anunciat aquest dimarts l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha participat --de forma telemàtica perquè té covid-19-- en l'acte que s'ha fet al Saló de Cent de l'Ajuntament, amb la presència de la directora general de la FIL, Marisol Schulz.

Durant la seva intervenció, Collboni ha dit que participar a la FIL com a ciutat convidada d'honor, "és una alegria i un orgull" i una oportunitat "històrica".

L'alcalde veu en aquesta fira la possibilitat de "fer esclatar de nou" la potència literària de la ciutat, i l'inici d'una operació "d'autèntica diplomàcia econòmica" per a la indústria literària i creativa.

"La participació de la nostra ciutat en aquesta fira suposa l'aposta més ambiciosa per a la difusió dels nostres escriptors i editorials que haguem fet mai des de Barcelona."

L'alcalde ha destacat que al llarg de la seva història Barcelona ha jugat un paper "protagonista" com a ciutat pont entre les cultures llatinoamericanes i l'espanyola i la catalana. També ha recordat que Mèxic ha estat terra d'acollida d'escriptors que van trobar-hi el refugi o l'exili com ara Pere Calders o Agustí Bartra. 

Marisol Schulz ha fet l'anunci en un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona (ACN/Blanca Blay)

Marisol Schulz ha recordat com molts escriptors van trobar a Mèxic un espai "de llibertat" per poder publicar en el seu idioma. I com, a la inversa, "l'encant" de Barcelona ha atret molts escriptors de Llatinoamèrica, com ara Gabriel García Márquez.
 

L'esdeveniment cultural més important de Llatinoamèrica

La FIL se celebra des del 1987, i segons Schulz és "un autèntic festival cultural", que va més enllà dels llibres, que en són la columna central.

Mitjançant les tres àrees d'acció --l'editorial, l'acadèmica i la cultural--, s'ha consolidat com a punt neuràlgic per a la discussió al voltant de la cultura contemporània. S'hi fan diverses activitats durant nou dies i hi assisteixen al voltant de 750 autors de 49 països.

Des del 1993, la FIL ha comptat amb la presència d'una regió, ciutat o país convidat d'honor. Enguany és la Unió Europea i en l'edició 2024 serà Espanya.

Barcelona crearà la figura d'un comissari per definir els continguts de la seva presència a la fira, així com un grup promotor de ciutat fruit de la col·laboració publicoprivada.

ARXIVAT A:
LiteraturaMèxicAjuntament de Barcelona
Anar al contingut