Brussel·les

Ballar per fugir de la guerra: la història d'Ahmad Joudeh

El ballarí sirià viu a Holanda i actua per Europa, on porta la seva sensibilitat de refugiat que mira cap al seu país per tornar-hi

Marc LarroyaActualitzat

Fill de mare siriana i pare palestí, Ahmad Joudeh no té passaport perquè va néixer en un camp de refugiats palestins, a prop de Damasc. Va ser alumne del Ballet Nacional d'Amsterdam. Ara, es concentra en la seva carrera i viu a Holanda, però continua amb la ment a Síria, on la seva família encara pateix els efectes de la guerra.

Joudeh va haver de viure molts anys de resistència i patiment. Greus amenaces per la seva vocació artística, la seva homosexualitat i la guerra civil siriana que ja li ha matat 5 membres de la família.

No va ser fins l'octubre del 2016 que un documental produït per la televisió pública holandesa el va donar a conèixer.

El seu relat va captivar tant el director del Ballet Nacional Holandès Ted Brandsen que es va decidir a organitzar un crowdfunding perquè es pogués traslladar als Països Baixos.

 

 

Ara, tot i no tenir passaport ni cap ajuda social, un visat li permet moure's per l'espai Schengen i actuar als diferents països europeus.

Joudeh explica que arribar fins aquí no li ha estat gens fàcil i que encara li queda molt per fer.

La seva mare continua vivint a Síria i tem per la seva vida. El seu pare l'ha acceptat després d'anys de rebutjar la seva professió i la seva condició sexual. No va ser fins l'any passat que en acabar una actuació a Amsterdam es va retrobar amb ell:

"Quan ens vam trobar després de l'actuació em va dir: 'No sé si estic trist o feliç. Trist perquè he estat tots aquests anys, uns 11, en contra teu. Però estic feliç perquè estic orgullós de tu.' Per tant, si ha pogut canviar el meu pare penso que es pot canviar tothom. Potser jo no, però sí l'art i la cultura."

 

 

Ara, a Europa, se sent lliure i agraeix la bona acollida del públic, tot i que lamenta que continua rebent amenaces. Malgrat això, llança un missatge positiu a les persones refugiades com ell:

"Aquí sou refugiats, sou convidats. Hem de ser bons convidats i hem d'aprendre molt perquè un dia el nostre país ens tornarà a necessitar i l'haurem de construir una altra vegada i hem d'estar preparats."

Joudeh celebra la iniciativa de la fundació Yehudi Menuhin International, que ha organitzat un concert a Brussel·les amb músics de diferents cultures i ell com a ballarí perquè actes com aquest, assegura, aconsegueixen unir les persones gràcies a l'art i la dansa.

"Quan l'art ens pot unir què és el que ens pot separar? Doncs només la guerra. Quan tot d'ambaixadors de diferents països es troben en una mateixa sala observant artistes de diverses nacionalitats és perquè venen a veure l'art no per les disputes. Per tant, és genial estar aquí. Estic molt content de formar part d'això, representant Síria, i em fa sentir especial."

Per al ballarí, la guerra ha dividit la societat siriana en grups i creu que si el país tingués més cultura la gent s'agruparia en pau i deixaria els enfrontaments i les divisions.

"Síria és molt diversa. Abans de la guerra mai hauries sabut de quina religió era cada persona. Perquè vivíem tots junts molt feliços i en pau. I això és el que vull per al meu país: viure tots junts, feliços i en pau."

Ahmad Joudeh espera tornar algun dia a Síria i crear el seu ballet nacional.

ARXIVAT A:
Art
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut