Clients en una terrassa del barri de Gràcia de Barcelona
L'hosteleria impulsa la millora del mercat laboral (Europa Press/David Zorrakino)

Baixa l'atur i pugen les afiliacions a l'abril, amb les millors dades des del 2008

Les contractacions de Setmana Santa disparen l'afiliació a la Seguretat Social fins a un nou rècord i rebaixen el nombre de parats a nivells que no es veien des de fa quinze anys

RedaccióActualitzat

El mercat de treball manté el seu dinamisme i tanca el mes d'abril amb les millors dades des del 2008, tant pel que fa al descens de l'atur com a la creació d'ocupació. A Catalunya ara hi ha 9.506 parats registrats menys i el total de desocupats es redueix fins als 338.795. És la segona comunitat autònoma, després d'Andalusia, on més baixa l'atur registrat a les oficines d'Ocupació. Al conjunt d'Espanya l'atur es redueix en 73.890 persones, de manera que el total de parats registrats disminueix fins als 2.788.370 treballadors. És la primera vegada que baixa dels tres milions des de la crisi financera.

Segons el Ministeri de Treball, la desocupació es redueix a tots els sectors, però sobretot a l'hostaleria i als serveis en general, on les contractacions de Setmana Santa han permès reduir l'atur en aquest sector a Espanya en 52.216 persones. Però també ha baixat a la indústria (-5.391), a l'agricultura (-4.296) i a la construcció (-4.014). 

Aquest descens de l'atur també s'ha traslladat als joves. La desocupació dels menors de 25 anys s'ha reduït el mes d'abril en 19.848 persones a Espanya, a un ritme que triplica la baixada general. També baixa més en les dones que ens els homes.
 

Nou rècord d'afiliacions

La bona campanya turística d'aquesta Setmana Santa també ha disparat les contractacions i això s'ha traduït en un augment de les afiliacions que s'ha deixat notar sobretot a les zones turístiques.

A Catalunya l'afiliació mitjana ha pujat en 38.626 persones i situa el total de treballadors afiliats en 3.675.730, segons les dades que ha fet públiques el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Al conjunt d'Espanya el nombre d'afiliats s'ha incrementat a l'abril en 238.436 treballadors respecte al mes anterior. És l'augment més gran d'afiliats d'un mes d'abril i el segon més gran de tota la sèrie històrica després del juliol del 2005. D'aquesta manera el nombre d'afiliats s'enfila fins als 20.614.989, superant en un 1,2 milions els nivells previs a la pandèmia.

L'afiliació ha augmentat a tots els sectors, excepte a l'educació. Com és habitual, ho ha fet sobretot als serveis, però també a l'administració pública i a sectors d'alt valor afegit com les activitats professionals, científiques i tècniques.

 

ARXIVAT A:
Atur
Anar al contingut