Bibliotecaris aguanten un cartell reivindicatiu en la mobilització d'aquest dijous per reclamar més inversió i millors condicions laborals al s…
Bibliotecaris aguanten un cartell reivindicatiu en la mobilització d'aquest dijous per reclamar més inversió i millors condicions laborals al sector

Aturada parcial dels bibliotecaris de Barcelona per exigir més inversió als equipaments i estabilitat laboral

Actualitzat

ACN Barcelona - Les Biblioteques de Barcelona han viscut una jornada de vaga parcial aquest dijous a la tarda, convocada per reclamar millores laborals i més inversió en la xarxa d'equipaments municipals. La mobilització, segons els sindicats, ha fet que tanquessin almenys una vintena de les 40 biblioteques municipals de la ciutat a partir de les cinc de la tarda. Mitja hora més tard, un centenar de bibliotecaris s'han concentrat davant de l'Ajuntament per mostrar el seu enuig i llençar les principals reivindicacions. El conflicte amb l'Ajuntament es remunta a l'any 2018 però els sindicats asseguren que el Consistori els "segueix ignorant" i denuncien "deixadesa i abandonament" de les institucions envers el servei cultural més valorat per la ciutadania.

Els bibliotecaris de Barcelona han fet vaga aquesta tarda per reclamar millores laborals i que es reverteixin les "mancances sistemàtiques relacionades amb la falta d'inversió i de personal". No és la primera protesta d'aquest tipus per part del personal de la xarxa de biblioteques pública, que gestiona el Consorci de Biblioteques de Barcelona amb majoria de l'Ajuntament de la ciutat i, en menor mesura, la Diputació de Barcelona. L'any 2019 ja es va viure una vaga com la d'avui, però la pandèmia i el canvi de gerència al Consorci havien congelat les protestes.

L'aturada parcial d'avui s'ha convocat a partir de les cinc de la tarda, que és l'hora de més afluència a aquest tipus d'equipament. Almenys una vintena d'equipaments, la meitat del total, han hagut de tancar portes pel seguiment de la convocatòria, segons ha informat a l'ACN un dels sindicats convocants.

Raquel Muñoz, delegada sindical per la CGT de Biblioteques de Barcelona i treballadora de la Biblioteca Francesca Bonmaison, ha apuntat que no hi ha un calendari de mobilitzacions tancat però sí un malestar amb l'actitud de l'Ajuntament de Barcelona envers les seves reivindicacions. "És cert que el nou gerent és una persona amb més ganes de dialogar (ha dit sobre Ferran Burguillos, nomenat el desembre de 2019), però hem tingut problemes que venen des de l'Ajuntament perquè ens han menyspreat com a Comitè", s'ha queixat.

Les reivindicacions

Els sindicats convocants, CGT i La Intersindical, denuncien que al sector "hi falta personal", i que hi ha dificultats per conciliar la vida laboral amb la familiar. També subratllen que no s'estan pagant els plusos que pertoquen i que, en general, el sector continua essent precari.

La plantilla demana un augment  general de la inversió en biblioteques, polítiques bibliotecàries "realistes, efectives i participatives", un reconeixement del "paper fonamental" de les biblioteques a la societat, que s'estabilitzi el personal temporal i interí i que s'equiparin les condicions de la plantilla a les que tenen la resta de personal de l'Ajuntament.

"L'Ajuntament continua inaugurant noves biblioteques malgrat la falta de manteniment i pressupost per a les ja existents", es queixa la delegada sindical de la CGT. Muñoz reitera com la ciutadania aprecia la funció de les biblioteques, i assegura que l'Ajuntament "s'omple molt la boca" al respecte, però "cal invertir-hi".

En aquest sentit, una dels eixos de la protesta és que s'inverteixi "més" en les biblioteques ja existents i no es prioritzi obrir-ne de noves. "Falta inversió en el manteniment de les bibllioteques, perquè envelleixen. I algunes de les noves també neixen malaltes, o amb problemes", sosté la delegada sindical. 

Muñoz diu que la gent no acaba de ser "conscient" de la precarietat amb què assegura que treballen pel voluntarisme i la "vocació de servei" del personal. "La gent hi entra i nosaltres rebem a la gent molt bé, hi ha una vocació de servei i sempre estem fent de més", explica. 

Anar al contingut