Multitudinària protesta del Tsunami Democràtic a l'aeroport
Multitudinària protesta del Tsunami Democràtic a l'aeroport, el dia que es va conèixer la sentència del judici del procés

Arxivada la causa contra 3 mossos per la pèrdua d'un ull d'un manifestant de Tsunami

Va ser a l'aeroport del Prat en les mobilitzacions de l'octubre de 2019 a causa d'una bala de foam. La jutge l'arxiva malgrat que hi ha indicis de delicte

El jutjat número 5 del Prat de Llobregat ha arxivat la causa contra tres agents dels Mossos d'Esquadra per la pèrdua de l'ull d'un manifestant a l'aeroport del Prat l'octubre del 2019.

Va passar durant les mobilitzacions posteriors a la sentència del judici del procés incitades pel Tsunami Democràtic, presumptament per un projectil de foam disparat per un dels tres agents.

Malgrat que hi ha indicis d'un possible delicte, la jutge ha arxivat la causa perquè considera que és "impossible" saber qui va disparar el projectil.

Convocatòria de Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat el dia 14 d'octubre (Imatge cedida per Vilaweb)
Convocatòria de Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat el dia 14 d'octubre (Imatge cedida per Vilaweb)


"L'extrema hostilitat i violència" dels manifestants

L'escrit d'arxivament diu que "segurament" la pèrdua de l'ull la va provocar un projectil de foam disparat pels Mossos al pàrquing de l'aeroport entre les 21.26 i les 21.35 de la nit del 14 d'octubre del 2019.

Però la jutge també considera justificat que la Brimo disparés els projectils, per l'"extrema hostilitat i violència" dels manifestants, amb "llançaments de pedres, llambordes arrencades, tanques" i altres objectes contundents als agents.

Segons el seu relat, això va justificar que el subinspector al càrrec, que va descriure "el context" com "el més dur en 20 anys a la Brimo", els donés l'ordre de "disparar a discreció" amb bales de foam:

"No hi ha marge per a cap recriminació per l'ús de la llançadora als Mossos d'Esquadra disparadors pels comandaments allà presents."

La jutge també considera que la situació en què es van produir els fets feia impossible seguir els protocols habituals, en què cada tret ha de ser aprovat pels comandaments.

També que ni els vídeos disponibles ni els testimonis presencials (agents, manifestants i periodistes) ni els informes policials ni mèdics han permès aclarir-ho.


Recorreran a la via administrativa

L'advocat que defensa l'home que va perdre l'ull ha dit a TV3 que no demanaran a l'Audiència Provincial que reobri el cas, sinó que té la intenció de recórrer a la via administrativa.

Considera que amb l'escrit d'arxivament queda provat que hi va haver indicis de delicte, i que això és prou base per demanar una indemnització.

Per la seva banda, el col·lectiu Irídia, que li ha donat suport, considera que aquest cas demostra que no hi garanties de "traçabilitat" en l'ús de projectils de foam per part dels Mossos d'Esquadra.

També ha reclamat que els protocols d'ús prohibeixin que es puguin llançar per sobre de la cintura dels manifestants.

Tsunami Democràtic
Pàgina web de Tsunami Democràtic quan es va activar la tardor del 2019
ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraTsunami DemocràticJudici procés
Anar al contingut