Barcelona

Artur Mas convocarà unes eleccions plebiscitàries per al 2016 si l'estat espanyol impedeix fer la consulta

Artur Mas afirma que si l'estat espanyol impedeix fer la consulta sobiranista de l'any que ve, convocarà unes eleccions amb caràcter plebiscitari per al 2016. En una entrevista a "Els matins de Catalunya Ràdio", el president de la Generalitat ha assegurat que no és l'escenari que voldria, però que seria l'últim recurs. "Si no hi ha més remei, sempre tenim aquest instrument legal", ha dit Mas.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat que, com a últim recurs, preveu convocar unes eleccions amb caràcter plebiscitari per al 2016 en el cas que l'Estat espanyol impedeixi per tots els mitjans legals la celebració d'una consulta a Catalunya l'any que ve. En declaracions a "Els matins de Catalunya Ràdio", Mas s'ha mostrat més aviat pessimista sobre la resposta de Mariano Rajoy a la carta que li va enviar per plantejar-li la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya. El cap de l'executiu ha plantejat aquest nou escenari: "Tenim un mandat que s'acaba el 2016, això té un límit. No és el meu desig fer-ho així, que quedi clar, però si no hi ha una altra manera de fer aquesta consulta, es faran les eleccions que jo procuraré que siguin el 2016".

Artur Mas ha volgut deixar clar que el procés sobiranista no s'ha de fer amb presses, però tampoc es pot eternitzar: "Ens hi juguem tant, i per tants anys, és a dir, per a tanta gent que arribarà darrere nostre, que la primera obligació que tenim és fer-ho bé. I aquest és el meu propòsit. De pressions, n'hi ha per tot arreu i jo en tinc moltes, però jo les suportaré, perquè el meu nord, insisteixo, és que això es faci i es faci bé". El president de la Generalitat ha remarcat que les eleccions plebiscitàries serien l'últim recurs: "Tant de bo no hi haguem d'arribar perquè és una confrontació en tota regla, que jo intentaré evitar. Però si no hi ha més remei, aquest instrument legal sempre el tenim. A partir d'aquí, preparem-nos, perquè a l'escenari que sigui, sigui el 2014 o amb unes eleccions una mica més endavant, això surti bé".

Mas afirma que s'ha d'arribar aquestes eleccions del 2016 amb una millor situació econòmica i tenint garantit l'estat del benestar. El president de la Generalitat recomana a Mariano Rajoy que posi el termòmetre a Catalunya perquè la situació política i social ha canviat: "Això de Catalunya ha canviat. Això no es pot resoldre per aquella via tradicional d'anar un dia a La Moncloa a fer un acord i veure després si això en les eleccions és més o menys acceptat. Això ho hem fet durant 30 anys". Mas creu que l'Estat no els ho posarà fàcil i ha parlat, per exemple, de la guerra bruta contra ell i CiU durant la campanya de les últimes eleccions.

Sobre l'entesa amb ERC, Mas considera que "no és improbable" que els republicans puguin entrar al govern la primavera de l'any que ve amb l'horitzó de preparar les eleccions: "Jo els hi vaig oferir des del primer moment. Fins i tot els hi vaig demanar i els hi vaig fer entendre el perquè era important que hi fossin. Donar una imatge d'un govern fort des del primer dia, capaç de mantenir un full de ruta i sense interpretacions possibles sobre les seves majories al Parlament de Catalunya".

En relació amb una possible conxorxa entre el PSC i el PP per espiar l'entorn de CiU, el president de la Generalitat ha preferit no opinar abans que s'aclareixi la situació: "A diferència de tots els altres, no faré judicis de valor fins que les coses no estiguin clarament demostrades. Sospites? Totes les que vostè vulgui. Indicis? Tots els que vostè vulgui. Que això té mala aparença? Evident. Què el 2010 anàvem a guanyar i superar el tripartit? Evident. Que el Partit Popular de Catalunya pretenia que la victòria de CiU fos el mínim possible? Evident". Mas ha rebutjat la comparació entre el "cas Palau" i el de Luis Bárcenas: "Hi ha una diferència fonamental: el senyor Bárcenas està explicant tot el que passava dintre del PP, amb un gran coneixement de causa, se suposa. En canvi, dintre de Convergència és exactament al revés. La diferència és que la meva confiança en l'extresorer de Convergència és total i absoluta".

Pel que fa a la Via Catalana cap a la Independència de l'Onze de setembre, Artur Mas ha desitjat que la iniciativa "surti molt bé" i "impressioni molta gent", encara que ell hagi optat per rebre els organitzadors de la cadena humana al Palau de la Generalitat en lloc de participar-hi activament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut