Art contra l'aïllament: 10 museus de Barcelona porten obres fins a les residències

La iniciativa la impulsa Apropa Cultura i hi participen 8 residències i 10 museus, i vol combatre l'aïllament, la tristesa i millorar la salut mental

Fa 15 anys que el programa Apropa Cultura connecta equipaments culturals de Catalunya amb diferents entitats socials per fer accessible la cultura a tothom. Un dels focus d'actuació d'aquest any són les persones grans, un dels col·lectius més afectats per la pandèmia. 

Un dels projectes nous es diu "El museu s'apropa", que ha traslladat l'art contemporani, en forma de quadres o també d'objectes de disseny, fins a les residències. La iniciativa s'adreça a persones amb demències lleus. 

Educadors i educadores dels museus visiten les residències i fan activitats artístiques amb les persones que no poden sortir dels seus espais. L'art, asseguren, ajuda a combatre l'aïllament i la tristesa, i a millorar la salut mental de les persones grans.

Entre els museus participants, hi ha la Fundació Suñol, amb l'exposició "Vint rostres i tres multituds", que s'endinsa en el retrat. Ara, la mostra ha sortit del seu espai expositiu per entrar a la residència Poblenou.

Sandra Murillo, psicòloga de la residència Poblenou, assegura: "Es remouen records, es remouen emocions, recuperen històries de vida de cadascun d'ells."

També s'utilitzen objectes, com la colònia Agua Brava, dissenyada per André Ricard i que forma part de la col·lecció del Museu del Disseny. O la pastilla de sabó Lagarto, que trasllada les persones amb Alzheimer o demència, a un instant de la seva joventut, quan rentaven a mà.

Joana Mora, educadora del Museu del Disseny de Barcelona: "Aprofiten aquests objectes per recordar experiències personals. Els seus records són valuosos."
 

600 persones beneficiàries

"El museu s'apropa" és un projecte pilot nascut arran de la pandèmia que es fa, per ara, a 8 residències de Barcelona. Hi participen deu museus i arriba a 600 persones grans.

Una sessió de la iniciativa El museu s'Apropa en una residència del Guinardó, a Barcelona
Educadors i educadores dels museus visiten les residències i hi fan activitats artístiques (Apropa Cultura)

És un programa d'activitats organitzades específicament a residències de gent gran pels museus de la xarxa Apropa, i que neix com a iniciativa de l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona.

Els 10 museus de Barcelona que en formen part són: el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu Picasso, el Museu de Ciències de Barcelona, el CCCB, el Museu Frederic Marès, el Museu d'Història de Barcelona, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món, el Museu del Disseny, la Fundació Antoni Tàpies i la Fundació Suñol.

ARXIVAT A:
CulturaArtMuseusResidències gent gran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut