Aragonès respon a l'ANC: "Una DUI no serviria per a res si no té reconeixement internacional"

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el president de la Generalitat ha defensat que s'ha d'aprofitar que els partits independentistes són necessaris per a la investidura de Sánchez per negociar

RedaccióActualitzat

L'endemà de la Diada, en què l'ANC va exigir al govern que "faci efectiva" la independència, Pere Aragonès ha respost que declarar-la només pot tenir recorregut si té suport exterior. "Una DUI no serviria per a res ara mateix, si no va acompanyada d'un reconeixement internacional", ha afirmat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".

"El 2017 vam fer un referèndum i vam visualitzar clarament quines eren les limitacions. Va haver-hi una gran mobilització de país, però no ho vam poder fer efectiu perquè no vam tenir prou suports", ha afegit.

"La independència no es fa només desitjant-la molt. Podem sortir al balcó quinze vegades, però la qüestió és com es fa efectiva", ha subratllat Aragonès. 

Segons ell, cal "un esforç col·lectiu, suport exterior, grans majories internes..." Objectius que, diu, té fixats el seu govern. 

I, per assolir-los, ha defensat que els partits independentistes aprofitin que són decisius per a una eventual investidura de Pedro Sánchez per negociar, començant per la llei d'amnistia que reclamen.

En aquest sentit, ha destacat que ara comparteix amb Junts no només l'objectiu, ha dit, sinó també "l'eina per assolir-lo: la negociació". "Estem condemnats a entendre'ns", ha afirmat. "Podríem estar mirant el retrovisor tot el dia, però, si fem això, no estarem veient la gran oportunitat que tenim al davant", ha afegit.

El president de la Generalitat creu que ara ha de començar "una segona fase" en la negociació amb el govern espanyol, després que, segons ha defensat, la taula de diàleg ha fet possibles els indults i l'eliminació del delicte de sedició. Una segona fase que, diu, a més a més de l'amnistia com a punt de partida, ha d'incloure l'autodeterminació.

En tot cas, segons Aragonès, "les negociacions encara no han començat". 

També ha explicat que no ha parlat amb Pedro Sánchez des d'abans de les eleccions municipals del maig passat. "No hi ha hagut cap conversa amb Pedro Sánchez, però ell és qui ha de buscar els vots".

D'entrada, el primer debat d'investidura serà el d'Alberto Núñez-Feijóo, que ha de començar el 26 de setembre al Congrés dels Diputats.

Pots sentir l'entrevista sencera aquí:


 


L'ANC replica el president

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ja ha respost el president. En dues entrevistes a Ràdio4 i Rac1, ha replicat que el reconeixement internacional que Aragonès veu indispensable perquè una DUI tingui sentit, arribaria quan Catalunya "es reconegués independent"

L'ANC aposta per aixecar la DUI del 2017, però no concreta quines han de ser les següents passes. Preguntada en diverses ocasions per aquesta qüestió, Feliu ha afirmat que "ningú pot garantir res", i que el que cal fer és "assolir" la independència i "afrontar-ne les conseqüències". 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsANC11SIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut