En "Pepus" i la Maribel, de joves, quan van ser detinguts, interrogats i torturats a Barcelona
En "Pepus" i la Maribel, de joves, quan van ser detinguts, interrogats i torturats a Barcelona (3cat)

"Aquí vam passar un infern": querella per tortures a Via Laietana durant el franquisme

Dos germans bessons han presentat als jutjats la segona querella per les tortures que van patir a la Prefectura de la Policia Nacional a Barcelona, fa 52 anys

Francesc Besses MéndezActualitzat

Els germans Ferrándiz, "Pepus" i Maribel, van estar detinguts 32 dies a les dependències de la Policia a la Via Laietana de Barcelona l'any 1971. Durant aquest temps van patir tortures físiques i psicològiques per part dels policies per tal d'obtenir informació sobre l'organització Jove Guàrdia Roja en la que militaven.

Avui, de la mà d'IRIDIA i altres entitats memorialistes han presentat una querella als jutjats de Barcelona per delicte de lesa humanitat mitjançant tortures.

La querella s'adreça contra quatre membres del Cos General de Policia, adscrits a la unitat coneguda com la Brigada Político Social de la Prefectura Superior de Policia de Barcelona, amb seu a Via Laietana, 43, de Barcelona.

La querella demana l'esclariment dels fets i la identificació dels responsables per delictes de lesa humanitat i tortures.

Per Sònia Olivella, advocada d'IRIDIA recorda que són fets que no prescriuen i que no es poden amnistiar. "En contra del que diu el Tribunal Suprem", afegeix.

"El marc legal és claríssim: el jutge ha d'obrir una investigació i ha de trencar aquest sistema d'impunitat espanyol que estem denunciant des de fa tants anys."

Com els van detenir i torturar

Era la matinada del 23 d'abril de 1971 quan quatre policies es van presentar a casa seva. Van regirar-ho tot buscant octavilles o llibretes amb telèfons.

Tot i que no van trobar res se'ls van endur detinguts. Van estar 32 dies als calabossos de Via Laietana patint interrogatoris amb pallisses i tortures. En Josep Pau "Pepus" ho recorda perfectament: "Aquí vam passar un infern, per què quan entres aquí no saps quan surts".

Quan en van sortir un mes més tard van estar un any a la presó. Ell a la Model i ella a la Trinitat Vella. Van ser indultats el novembre de 1975. 

En aquest vídeo ens expliquen la seva experiència:

 

La Maribel voldria que l'edifici policial canvies d'utilitat: "Aquí no, però en moltes dictadures els llocs que han estat de tortures, maltractaments i repressió, els han convertit en llocs de vida, per explicar-ho a les següents generacions."

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut