un rellotge amb el canvi d'hora
Espanya treballa amb la previsió que l'hora es continuï canviant dos cops a l'any almenys fins al 2026 (CCMA)

Torna l'horari d'hivern i cal canviar el rellotge: quan serà l'últim canvi d'hora?

Continua la incertesa europea sobre la conveniència de canviar d'hora, ara que molts experts demanen que s'aboleixi

Redacció/AgènciesActualitzat

Toca canviar el rellotge. Aquest últim cap de setmana d'octubre ha marcat l'arribada de l'horari d'hivern i guanyem una hora. Un horari que s'allargarà fins al diumenge dia 31 de març.

El canvi es fa d'acord amb la directiva europea del canvi d'hora, que s'aplica a tots els estats de la UE per aconseguir un estalvi energètic, malgrat els dubtes de l'eficàcia real de la mesura. De fet, molts experts demanen abolir-la.

Segons estimacions oficials de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), el potencial d'estalvi en il·luminació a l'Estat podria assolir 300 milions d'euros, equivalent al 5% del total.

D'aquesta quantitat, 90 milions correspondrien al potencial de les llars espanyoles, fet que suposa un estalvi de 6 euros per llar, i els 210 milions restants s'estalviarien als edificis del sector terciari i la indústria.

Amb aquest canvi d'horari dormirem una hora més (Pexels)

Tot i això, el mateix IDAE reconeix que aquestes dades corresponen a un estudi del 2015 i, per tant, no hi ha informació actualitzada sobre l'eficàcia del canvi d'hora.

A més, consideren que les noves exigències d'eficiència energètica en il·luminació, en els sistemes de climatització i en els mateixos edificis, així com la progressiva introducció de l'autoconsum, alteren significativament les anàlisis que s'utilitzaven originalment per calcular aquestes dades.

En aquesta línia, recorden que el canvi d'hora es va aprovar "en una altra època", amb paràmetres de consum diferents. Ara, per exemple, el teletreball s'ha anat estenent i les rutines dels ciutadans ja no coincideixen tant com abans.

Augment en el consum de calefacció?

La comissió d'indústria, investigació i energia del Parlament Europeu va elaborar un informe el 2018 que assenyala que els canvis estacionals d'hora poden produir estalvis, però són marginals i, per tant, no hi ha certesa que els beneficis s'obtinguin a tots els estats membres.

Així mateix, afegeix que, encara que es poden produir estalvis d'energia en il·luminació, no és tan evident que passi el mateix amb la calefacció, en què fins i tot podria augmentar el consum.

L'estalvi en il·luminació podria anar acompanyat d'un augment del consum en calefacció (Europa Press)

En tot cas, l'IDAE admet que els resultats d'aquest informe són difícils d'interpretar perquè estan influïts per factors externs, com ara la meteorologia i el comportament dels usuaris.

Avui en dia, els principals mecanismes per estalviar energia --més que el canvi d'hora-- són la substitució de llums i aparells per alternatives més eficients, assegurar que tenim la potència contractada i la tarifa elèctrica contractada adequada i incorporar pautes d'estalvi a casa i a l'empresa.

L'últim canvi d'hora... que no arriba mai

El debat sobre el canvi horari a la Unió Europea va començar el 2018, quan la Comissió Europea va fer una consulta pública en què més del 80% dels 4,6 milions de ciutadans que hi van participar es van mostrar a favor d'acabar amb els canvis d'hora.

En base a aquest resultat, i a iniciativa de Finlàndia, la Comissió va proposar finalitzar aquesta pràctica i que el març del 2019 es produís l'últim canvi d'hora, però la decisió està estancada perquè els estats membres no es posen d'acord.

La Unió Europea no ha arribat a un consens sobre els canvis d'hora, que afecten diferent a cada país (Pexels)

Tot i que la Comissió Europea va aprovar l'eliminació del canvi d'horari, el març d'aquest any la comissió de transport i turisme del Parlament Europeu va apostar per endarrerir-lo, de manera que cada estat tingui més temps per decidir si es queda amb l'horari d'estiu o el d'hivern.

A Espanya, el Consell de Ministres va crear el 2018 una Comissió de 14 experts per a l'estudi de la reforma de l'hora oficial. No van arribar a cap resolució concloent, però sí que van apuntar que no era aconsellable produir cap canvi precipitat en els fusos horaris mentre no existís un consens compartit i una difusió pràctica als ciutadans dels riscos i oportunitats que comporta.

De moment, l'última ordre ministerial recull que el canvi d'hora continuarà produint-se, almenys fins al 2026, cada darrera matinada de dissabte-diumenge d'octubre, per iniciar l'horari d'hivern, i cada matinada de l'últim dissabte-diumenge de març, per passar a l'horari d'estiu.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut