Menindee, Austràlia

Apareixen milions de peixos morts a causa de la calor al riu Darling, a Austràlia

L'efecte del canvi climàtic al sud-est australià afavoreix episodis de temperatures extremes, sequeres i inundacions que qüestionen la gestió de l'aigua que fa el govern

RedaccióActualitzat

Milions de peixos han aparegut morts al riu Darling, al seu pas per Menindee, a Austràlia. La falta d'oxigen de l'aigua per l'onada de calor intensa dels últims dies n'ha estat la causa.

El mig miler d'habitants del turístic municipi de Nova Gal·les del Sud s'han despertat, aquest divendres, amb un estol d'escames surant a l'aigua del riu, amb trams del curs en què les barques s'havien d'obrir pas per l'alta acumulació de peixos.

Després d'unes inundacions que en van augmentar significativament el cabal fa poques setmanes, la població de peixos va incrementar notablement, però el nivell de l'aigua ha baixat ràpidament i ara les autoritats temen que la putrefacció dels peixos provoqui un problema sanitari.

Imatge aèria del curs del riu amb un dens estol de peixos en descomposició
Imatge aèria del curs del riu, amb un dens estol de peixos en descomposició (Reuters)

Els veïns apunten que es tracta de la mort massiva de peixos més gran que han vist mai, malgrat que fa tres anys milers d'exemplars també van aparèixer a la superfície del curs fluvial. De fet, és el tercer episodi d'aquestes característiques des del 2018.

En una publicació a Facebook, el Departament d'Indústries Primàries de Nova Gal·les del Sud assegura que l'onada de calor provoca "més estrès a un medi que ha experimentat condicions extremes a causa d'inundacions a gran escala".

La concentració de peixos sense vida a la superfície del riu és molt alta
La concentració de peixos sense vida a la superfície del riu és molt alta (Reuters)

Crisi climàtica i mala gestió de l'aigua

Les extenuants onades de calor són cada vegada més freqüents al sud-oest d'Austràlia. L'efecte de la crisi climàtica a l'hemisferi sud provoca episodis tòrrids de gran durada. Aquests dies s'espera que la temperatura màxima a Menindee arribi als 41 graus.

En declaracions a la BBC, Graeme McCrabb, habitant del poble, va descriure l'estesa de peixos sense vida de "surrealista", com la d'un món apocalíptic. I afegia que esperen que encara morin més peixos perquè la descomposició dels que ja són morts redueix encara més els nivells d'oxigen.

Les mateixes autoritats adverteixen que les restes de peixos en descomposició estan deteriorant la qualitat de l'aigua d'un riu, que forma part de la conca Murray Darling, el sistema fluvial més gran d'Austràlia.

McCrabb compara el podrimener en què s'ha convertit el curs fluvial amb el peix que es deixa fer malbé a la cuina, amb les portes tancades i sense aire condicionat. "Fem servir l'aigua del riu per rentar, cuinar i dutxar-nos," assenyala, tot titllant la situació de vergonyosa.

Protestes per la mala gestió de l'aigua a Nova Gal·les del Sud l'abril de 2019
Protestes per la mala gestió de l'aigua a Nova Gal·les del Sud a l'abril del 2019 ( Reuters)

Fa temps que hi ha crítiques al govern per la gestió que fa de l'aigua tenint en compte el nou escenari climàtic. Aquest episodi encén les alarmes sobre l'ecosistema i els problemes de sostenibilitat als quals s'enfronta la conca que abasteix d'aigua potable un espectre ampli de població.

La comunitat aborigen fa temps que denuncia la situació. Michelle Kelly, portaveu del consell local, trasllada el desencís del col·lectiu i "la importància cultural i espiritual" que té, per a ells, el riu i l'entorn natural que l'envolta.

"Quan la sequera és tan intensa com ara, tenim un sentiment de desesperança, perquè ningú vol assumir cap responsabilitat pel que passa," denuncia Kelly. "En realitat, l'únic que volem és tenir un riu net".

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaMeteorologiaAustràlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut