Imatge d'arxiu de dos agents de la Guàrdia Urbana (ACN)

Antifrau veu "grolleres coincidències temporals" en la concessió de pensions a dos agents implicats en el 4-F

L'alcaldessa de Barcelona assegura que examinarà els protocols de concessió d'aquestes pensions
Actualitzat

L'Oficina Antifrau de Catalunya considera que hi ha hagut "grolleres coincidències temporals" en el procés de concessió d'una pensió per invalidesa a dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona condemnats per tortures, el testimoni dels quals va ser clau en el "cas 4-F". És per això que recomana a l'Institut Nacional de la Seguretat Social que revisi aquestes pensions i "extremi els controls i proves mèdiques a l'hora de revisar les incapacitats en el seu moment atorgades".

Aquestes "grolleres coincidències temporals" que aprecia Antifrau són que els dos agents van obtenir la primera baixa mèdica quan van ser condemnats en primera instància per tortures, a més d'un "inexplicable paral·lelisme" en l'evolució psicopatològica dels dos agents. Considera que les "qüestionables incapacitats permanents" dels agents han generat "avantatjosos efectes penals i econòmics" per als dos urbans, que han eludit la inhabilitació absoluta i són beneficiaris d'una pensió mensual a càrrec de la Seguretat Social, a partir de baixes mèdiques "acríticament tramitades" per l'Institut Català de la Salut i l'Ajuntament de Barcelona.

Malgrat tot, Antifrau arxiva la denúncia presentada pel sindicat CGT en no poder-se provar que la concessió de les pensions "sigui fruït de maquinacions, d'influències o d'interessos de l'índole que sigui", tot i que deixa la porta oberta a reobrir la causa.

Els dos agents, Víctor Bayona i Bakari Samyang, cobren 1.600 i 1.800 euros mensuals respectivament i van ser testimonis clau en el judici pel "cas 4-F", en què els joves condemnats per l'agressió a un guàrdia urbà, que va quedar en estat vegetatiu, van denunciar haver estat víctimes de tortures i d'un muntatge policial i judicial, tal com es denunciava en el documental "Ciutat morta".

Posteriorment, per un altre cas, Bayona i Samyang van ser condemnats per tortures. L'Audiència de Barcelona els va condemnar el 2011 a dos anys i tres mesos de presó per fals testimoni i haver maltractat el setembre de 2006 el jove Yuri Sarran, fill del cònsol de Trinitat i Tobago a Noruega, que els havia agredit en una discoteca i al qual, ja a comissaria, van colpejar i van cremar amb un cigarret.

La CGT ha lamentat que s'arxivi la denúncia, però celebra que es reconeguin "dubtes i ombres" en la concessió d'invalidesa.

Colau examinarà els protocols de concessió de les pensions

L'alcaldessa de la ciutat comtal, Ada Colau, ha assegurat que examinarà els protocols de concessió de les pensions als dos guàrdies urbans. Després d'entrevistar-se amb la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, amb la qual no ha abordat aquesta qüestió, Colau ha dit que vol aplicar "el principi de prudència" i que, "fins que no tingui informació" sobre com es van atorgar les pensions no prendrà cap decisió. Tanmateix, sí que ha reconegut que la concessió d'aquestes pensions "no s'explica des del sentit comú".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut