Imatge d'arxiu d'agents al metro de Barcelona (Foto: ACN)
Imatge d'arxiu d'agents al metro de Barcelona (Foto: ACN)
Barcelona

Condemnats dos agents de la Guàrdia Urbana a més de dos anys de presó per haver torturat un detingut

La secció cinquena de l'Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys i tres mesos de presó dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona per haver torturat un jove que els hauria agredit en una discoteca. Un cop detingut, els agents el van copejar, el van cremar amb un cigarret i li van refregar la cara amb una baieta de fregar.

RedaccióActualitzat
La sentència condemna els agents Víctor Bayona i Bakari Samyang a dos anys i tres mesos de presó per un delicte de tortures greu, com demanava la fiscalia, a una inhabilitació absoluta de vuit anys i tres mesos, a una multa de 210 euros i a indemnitzar el jove agredit, Yuri Sarran, fill del cònsol de Trinitat Tobago a Noruega, amb 15.000 euros, dels quals es declara responsable civil subsidiari a l'Ajuntament de Barcelona.

Els fets es van produir la nit del 7 de setembre del 2006 a la discoteca Bikini de Barcelona, quan, segons la sentència, Yuri Sarran va agredir l'agent Víctor Bayona i altres agents que eren fora de servei per protegir una amiga. Immediatament després, els agents van detenir el jove i els dos agents condemnats el van sotmetre a "actes vexatoris i humiliants". I és que, segons recull la sentència, el van agredir físicament diverses vegades, tant al furgó policial com a les dependències policials, on el van colpejar reiteradament a la cara, li van clavar puntades de peu, el van cremar amb un cigarret encès i li van refregar la cara amb una baieta de fregar, mentre feien broma assegurant que utilitzarien la pistola contra ell.

A més, la sentència destaca que les tortures es van fer en una comissaria, un espai que "hauria de significar més protecció per a la persona del detingut i la salvaguarda dels seus drets fonamentals", però que en aquella ocasió "va succeir desgraciadament en un lloc de desprotecció". En aquest sentit, la sentència conclou que el detingut va poder comprovar que altres agents que es trobaven a les dependències policials, i que no han pogut ser identificats, van tenir una actitud "tolerant i permissiva" davant dels fets.

La sentència destaca, a més, que els agents van crear una imputació falsa contra Yuri Sarran per un delicte contra la salut pública per encobrir-se. Segons van al·legar, el jove els hauria ofert droga en la discoteca i els va agredir quan es van identificar com a agents. Això li va comportar que la fiscalia demanés per a Yuri Sarran fins a 10 anys de presó.

D'altra banda, la sentència condemna Yuri Sarran a vuit mesos de presó per un delicte de lesions i dues faltes de lesions per haver agredit els agents en la discoteca i el condemna també a pagar una indemnització de 2.400 euros a Baiona i de 300 euros a altres dos agents que també van ser acusats però que finalment han quedat absolts.
Anar al contingut