Anna Cornudella i Lucía G. Romero: les catalanes premiades a la Berlinale
Anna Cornudella i Lucía G. Romero: les catalanes premiades a la Berlinale

Anna Cornudella i Lucía G. Romero, dues directores catalanes premiades a la Berlinale

Les dues realitzadores novelles han sigut guardonades per les seves òperes primes: el film experimental "The human hibernation" i el curt "Cura sana"

RedaccióActualitzat

Presència catalana a la 74a edició del Festival de Cinema de Berlín, la Berlinale. Dos premis menors per a dues produccions catalanes: el de la crítica per a "The human hibernation", d'Anna Cornudella, i l'Os de Vidre per a "Cura sana", de Lucía G. Romero. Dues realitzadores formades a l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, l'ESCAC.

La natura humana des de la hibernació

La directora Anna Cornudella ha estrenat la seva òpera prima, "The human hibernation". Una obra que ha aconseguit el Premi de la Crítica Internacional a la secció Fòrum, dedicada al cinema més experimental.

És un dels premis de la Federació de la Crítica de Cine (Fipresci). Uns guardons que es lliuren tradicionalment la vigília de la gala de dissabte al Berlinale Palast, en què el jurat internacional de la Berlinale dona a conèixer els premis oficials --Os d'Or i Ossos de Plata de les diferents categories-- del festival.

Es tracta d'una ficció que explora l'ésser humà i la seva condició animal i que ha passat per laboratoris i mercats com Abycine WIP, Márgenes WIP o el Primer Test del REC.

Nominada a millor òpera prima, la pel·lícula reflexiona sobre com estem habitant el nostre planeta i com ens relacionem amb la natura. "Realment, no sabem com ens estem relacionant amb el nostre entorn", explicava Cornudella en una entrevista amb EFE.

 

Un curt sobre abusos familiars

El curtmetratge "Cura sana", de Lucía G. Romero, és l'altra producció catalana amb guardó. S'ha endut el de millor curtmetratge a la secció dedicada al públic jove.

Amb arrels catalanes i cubanes, aquesta directora debutant de 25 anys explica la història de dues germanes en situació de violència domèstica, en el que va ser el seu projecte de final de carrera.

El curt parteix d'una situació d'abusos familiars per reflexionar sobre assumptes tan profunds com el rastre que deixa la violència, la doble identitat cultural o la diferència sexual.

El film forma part del Shortcat 2024, el programa per a la promoció del curtmetratge català a escala internacional impulsat per Catalan Films.

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, les ha felicitat a través de la xarxa social Twitter/X:

 

"Reinas", premi Generation KPlus

La coproducció catalana "Reinas", de la directora suïssoperuana Klaudia Reynicke, ha guanyat el premi a la millor pel·lícula dins de la secció Generation KPlus de la Berlinale.

Una escena de la pel·lícula 'Reinas', de Klaudia Reynicke
Una escena de la pel·lícula "Reinas", de Klaudia Reynicke (ACN)

La pel·lícula ha estat escollida com a guanyadora entre el total de 17 propostes que competien en aquesta secció, que recull el millor cinema internacional dedicat al públic juvenil.

El film està coproduït per la productora catalana Inicia Films, juntament amb Alva Film i Materazo Films, i es va estrenar mundialment al gener al Festival de Sundace. Està previst que arribi als cinemes aquest setembre.

El documental "Dahomey" s'emporta l'Os d'Or

El palmarès de la Berlinale tanca aquest vespre la 74a edició del festival, després de nou dies de projeccions.

L'Os d'Or ha estat per al documental "Dahomey", de la directora franco-senegalesa Mati Diop

La directora Mati Diop amb l'Os d'Or (Reuters/ Liesa Johannssen)

La pel·lícula aborda l'època postcolonial i tracta del retorn a Benín de 26 obres espoliades per l'exèrcit francès a finals del segle XIX i que els últims anys s'han retornat a aquest país africà. És la segona pel·lícula africana que guanya l'Os d'Or, i el segon any seguit que un documental s'emporta aquest guardó.

D'altra banda, la coreana "A traveler's needs", de Hong Sang-soo, s'ha endut l'Os de Plata, el gran premi del jurat, el segon premi més important del festival.

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut