El president andalús ha presentat la reforma fiscal en una conferència a Madrid
El president andalús ha presentat la reforma fiscal en una conferència a Madrid

Andalusia copia Ayuso i suprimeix l'impost de patrimoni per atreure grans fortunes

Moreno Bonilla argumenta que l'arribada de nous contribuents compensarà els 95 milions d'euros que es deixaran d'ingressar

Enllaç a altres textos de l'autor Pilar Abril

Pilar Abril Novella

Subcap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@MPilarAbril
Actualitzat

El govern andalús aprovarà aquest dimarts la supressió de l'impost de patrimoni que paguen els 17.000 contribuents amb rendes més altes de la comunitat.

És un dels eixos de la reforma fiscal que ha presentat a Madrid el president de la Junta, Juanma Moreno Bonilla.

Davant la cúpula del seu partit, encapçalada per Alberto Núñez Feijóo, Moreno Bonilla ha defensat la supressió d'aquest impost argumentant que no hi haurà pèrdua de recaptació i que els 95 milions d'euros que van ingressar el 2020 per aquest concepte es veuran compensats amb escreix per l'arribada de nous contribuents que traslladin el seu domicili fiscal a Andalusia i, per tant, comencin a tributar allà per altres impostos, com el de l'IRPF.

Segons Moreno Bonilla "hi ha professionals i alts executius que, a conseqüència de la pandèmia, es van instal·lar de forma conjuntural a Andalusia i que estan considerant fixar-hi la seva residència si les condicions tributàries són atraients".

En aquest sentit, el president andalús ha explicat que de la vintena de contribuents que l'any passat van pagar més impostos a la comunitat, la meitat van traslladar a fora el seu domicili fiscal, i això va representar perdre 3,5 milions d'euros en l'impost de patrimoni i 14 milions més en concepte de l'impost sobre la renda.

Seguint els passos de Madrid

La decisió de suprimir aquest impost converteix Andalusia en la segona comunitat on no es paga res per aquest concepte. Fins ara això només passava a Madrid, on l'impost està bonificat al 100% des de fa una dècada.

Segons les últimes dades de l'Agència Tributària, les arques de la comunitat van deixar d'ingressar el 2020 uns 1.000 milions d'euros.

Andalusia va recaptar prop de 100 milions d'euros amb l'impost que grava les grans fortunes
Andalusia va recaptar prop de 100 milions d'euros amb l'impost que grava les grans fortunes (Europa Press/Marta Fernández)

A Catalunya, les declaracions de més de 80.000 contribuents van permetre ingressar més de 500 milions d'euros, que representen aproximadament el 45% de tot el que es recapta a Espanya per aquest impost.  

Juntament amb el de successions i donacions, l'impost de patrimoni és objecte de controvèrsia des de fa anys, pel seu paper en el que es coneix com a "dumping fiscal".

L'estratègia de baixos impostos de la Comunitat de Madrid per atreure contribuents d'altres comunitats s'articula, sobretot, al voltant d'aquests dos impostos, pel seu atractiu per a les grans fortunes. Un camí que ara vol seguir Andalusia, amb una aposta que pot perjudicar encara més les comunitats on es paguen més impostos, com ara Catalunya.

El grup d'experts sobre la reforma fiscal va concloure que calia harmonitzar aquests dos impostos a totes les comunitats, establint un mínim comú a totes, però la ministra Montero ja va deixar clar que, per ara --a les portes d'un any electoral-- no es tocaria res.

L'impost sobre la renda i la inflació

A més de suprimir l'Impost de patrimoni, dins del paquet de mesures fiscals que aprova aquest dimarts la Junta d'Andalusia hi ha la deflactació de la tarifa de l'IRPF en un 4,3% en els tres primers trams de renda d'aquest impost.

L'objectiu és que els increments salarials que es produeixin per compensar la inflació no impliquin pagar més impostos perquè es passa a tributar a un tram superior. Una mesura similar va ser anunciada també divendres per la presidenta madrilenya, Isabel Díaz- Ayuso.

De fet, des del Partit Popular fa temps que es reclama al govern espanyol que faci el mateix i ajusti les tarifes a la inflació.

ARXIVAT A:
Reial MadridAndalusia
Anar al contingut