Pla general d'un home fent exercici a l'aire lliure
La biodiversitat afavoreix que s'utilitzin els espais verds per a l'exercici físic

Analitzen com han de ser els parcs urbans per promoure l'exercici físic

Un estudi de centres de recerca catalans assenyala que els parcs urbans amb més ocells promouen l'activitat física i ajuden a lluitar contra el sobrepès

Xavier DuranActualitzat

La diversitat d'espècies d'ocells que hi ha en un parc urbà n'afavoreix l'ús i promou l'activitat física i la reducció del sobrepès.

Aquesta és una de les conclusions d'un estudi d'investigadors de centres catalans, que per primer cop avalua quines característiques d'aquestes zones verdes a les ciutats afavoreixen que s'hi faci activitat física.

L'autor principal de l'estudi és Pablo Knobel, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i de l'Environment and Human Health Lab (EH2 Lab) del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), de Solsona. També hi han participat investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l'Agència de Salut Pública de Barcelona i l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

S'ha publicat a la revista Environmental Pollution.

Que les zones verdes a les ciutats afavoreixen l'exercici físic i la salut ha estat demostrat per molts estudis. En canvi, n'hi ha molt pocs que hagin analitzat quines característiques d'aquests espais estan lligades a determinats aspectes de la salut, un tema important, com explica Pablo Knobel:

"No n'hi ha prou de dir que els espais verds són beneficiosos, cal saber quines característiques són rellevants per repercutir sobre la salut humana."

Per això van voler esbrinar quina relació hi havia entre l'ús i el tipus d'activitat física i certes qualitats: l'entorn, l'accés, les instal·lacions existents, els serveis, l'estètica o la biodiversitat, entre d'altres.

Per estudiar aquestes relacions els autors es van basar en les respostes de més de 2.000 persones adultes participants en l'Enquesta de Salut de Barcelona (2016) i en l'avaluació de 149 espais verds urbans ubicats a la ciutat comtal.

Pel que fa a la primera part, els investigadors van entrevistar personalment cadascun dels participants per avaluar quines qualitats potenciaven l'ús de les zones verdes en un radi de 300 metres al voltant de la seva residència habitual.

Alguns dels resultats indiquen què fa que en una zona verda s'hi faci més activitat i amb quina intensitat. Com descriu Knoble:

"Els resultats de l'estudi ens mostren que si un espai gaudeix d'un bon manteniment del seu entorn i els seus serveis, la ciutadania probablement hi realitzarà més activitat física moderada o vigorosa. En canvi, si ens fixem en l'estètica o la seguretat de l'espai, veurem com són indicadors d'un ús més gran".

La qualitat general de l'espai està lligada a un ús més gran de les zones verdes, a practicar-hi una activitat moderada o vigorosa i a un risc més baix d'obesitat o sobrepès.


El paper dels ocells

Però el factor que sembla més rellevant per aquests tres resultats és, juntament amb els serveis del parc, la biodiversitat d'ocells.

Això pot ser degut, segons els autors, al fet que la presència d'ocells crea un paisatge sonor amb efectes beneficiosos per a la salut o bé al fet que la riquesa en espècies d'aus es pot relacionar, de manera indirecta, amb la qualitat de l'aire o de la biodiversitat vegetal, que també poden tenir efectes beneficiosos.

En tot cas, l'estudi ofereix uns criteris objectius per decidir el disseny, la implementació, la millora i el manteniment dels espais verds urbans.

Tenir en compte aquests factors podria augmentar l'ús de les zones verdes urbanes per practicar activitat física i reduir el risc de sobrepès i d'obesitat entre la ciutadania.

Anar al contingut