El rei ha rebut Ana Pastor a la Zarzuela (EFE)
El rei ha rebut Ana Pastor a la Zarzuela (EFE)
Madrid

Ana Pastor avança que el rei li comunicarà dijous el calendari de la tanda de consultes

Un cop constituïda la nova mesa de la cambra baixa, el monarca començarà, previsiblement la setmana que ve, les consultes prèvies a la investidura

RedaccióActualitzat

La nova presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, s'ha reunit aquest matí amb el rei Felip VI per comunicar-li la nova composició de la mesa de la cambra baixa. L'exministra de Foment ha avançat que el monarca li enviarà aquest dijous el calendari de la tanda de consultes que obrirà amb les forces parlamentàries, a la qual convocarà a catorze partits, ja que dos ERC i Bildu han anunciat que no hi aniran. Tot apunta que aquestes converses es faran durant la setmana que ve.

Pel que fa al dia de la sessió d'investidura, el fixarà l'aspirant que proposi el rei, d'acord amb la presidenta del Congrés. Mariano Rajoy es va refermar aquest dimarts que cal que es formi govern al més aviat possible i va insistir a assenyalar el 2 d'agost com la data idònia per fer el ple d'elecció. El monarca també ha rebut aquest migdia el president del Senat, Pío García-Escudero, que l'ha informat igualment de la constitució de la cambra alta.

Pastor demana no especular amb una investidura amb vot secret

En diferents entrevistes, Ana Pastor ha demanat aquest dimecres que no s'especuli amb la possibilitat d'una sessió d'investidura amb vot secret. L'exministra va ser elegida presidenta del Congrés amb 169 vots, com es preveia, del grup Popular i de Ciutadans. La sorpresa va venir en les votacions a les vicepresidències a la mesa, que també són secretes, perquè els dos candidats de les dues formacions van rebre en conjunt 10 vots més. Segons fonts parlamentàries, van sortir de les files del PNB i del Partit Demòcrata Català, l'antiga Convergència, que necessita el favor de l'òrgan que gestiona la cambra per constituir-se com a grup parlamentari.

Pastor ha admès que "tot es pot canviar", però ha defensat que no té res a veure la configuració de la mesa del Congrés amb un debat d'investidura. ha dit que no se li "passa pel cap" que algú pugi a la tribuna a dir que dóna suport a Mariano Rajoy i que després hi voti en contra.

En un breu discurs, la flamant presidenta del Congrés va dir aquest dimarts que confia que la legislatura que ha començat sigui "pròspera i fructífera" i va destacar que el Parlament ha de ser "generador dels consensos necessaris". Pastor va fer una defensa aferrissada de la Constitució per "seguir garantint la convivència segons els valors compartits". A més, va reclamar "l'impuls de les reformes que el nostre país necessita per seguir avançant com a nació en aquest projecte polític comú que és Espanya". En qualsevol cas, la nova presidenta del Congrés admet que la legislatura no serà fàcil, però demana "resoldre els problemes junts".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut