ANÀLISI

"Amb versos de vacances"

La Fundació J. V. Foix segueix treballant amb constància, qualitat i rigor per mantenir viva i actualitzada l'obra del poeta. Cada any treu a la llum un nou llibre de l'escriptor, que sovint aporta material inèdit i, sobretot, noves aproximacions a la seva vida i al seu treball.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat

La Fundació J. V. Foix segueix fidel al seu costum de regalar-nos una nova obra del poeta cada Nadal. En aquesta ocasió, acabada la sèrie que recollia poemes i versions de poemes acompanyats d'un estudi especialitzat i d'un CD amb la veu del poeta, arriba "Amb versos de vacances. Cartes i cròniques (1955-1975)".

 

Es tracta d'un seguit de poemes "d'estiu" que J. V. Foix va crear al Port de la Selva durant les vacances. Són composicions rimades que es belluguen en un àmbit molt personal i quasi íntim, amb referències a amistats, a sensacions personals i a indrets topogràfics concrets, i que es converteixen així en un magnífic document, gairebé un diari de la vida estiuenca del poeta. Alguns dels textos ja són conegut i havien aparegut en el volum XIV de l'obra poètica completa, que va publicar Quaderns Crema; concretament, el dedicat als "Poemes esparsos" i també a l'obra poètica en vers i en prosa que va publicar Edicions 62, però n'hi ha molts altres d'inèdits que justifiquen, una vegada més, el gran treball de la fundació al voltant de l'obra de l'autor de Sarrià per recuperar material i evitar que es perdin textos que, per la seva pròpia naturalesa (escrits ocasionals, cartes a amics, etc.) haurien pogut desaparèixer amb molta facilitat.

 

Amb una introducció d'Enric Badosa i una nota a l'edició de Margarida Trias, el llibre ens acosta un Foix relaxat, juganer, sempre erudit i brillant. Com diu Badosa, "l'extensa i enlluernadora obra de J. V. Foix, com la de tot gran poeta, no requereix ser explicada: la millor explicació es troba en els poemes". I per això els textos d'"Amb versos de vacances" són una mostra de l'activitat del poeta i també de la seva inesgotable capacitat de creació en tots els àmbits i totes les situacions.

Anar al contingut