Pla d'una mà amb un dit prement un botó
Els botons dels ascensors poden ser focus de contagi si no es netegen bé (Pixabay)

Amb mascareta i en silenci: com minimitzar el risc de contagi a l'ascensor

Les probabilitats de contagi són petites, però es tracta d'espais molt reduïts on cal tenir certes precaucions

Xavier DuranActualitzat

Els ascensors són espais petits on és ben difícil guardar la distància de seguretat per evitar contagis de Covid. Tot i així, des de l'inici de la pandèmia hi ha hagut pocs casos en què s'hagin considerat focus importants d'infecció.

Això no significa que no calgui tenir precaucions, tant en el seu ús per part dels usuaris com en el seu manteniment i la seva higiene.

Sis morts i 33 contagiats en un mateix edifici aixequen lògiques alarmes. És el que ha passat, des de mitjans de gener, al número 4 de la plaça Haro, al barri de Santutxu a Bilbao.

Es tracta d'un edifici residencial de setze plantes, amb quatre pisos per planta. Això significa una gran quantitat de persones que normalment agafaran l'ascensor, tret, potser, dels que visquin a les plantes més baixes.

És possible que aquests contagis es deguin, almenys en part, a la presència d'algun dels anomenats "supercontagiadors", persones portadores del virus que per alguna raó tenen mes capacitat de contagi.


Consells per evitar el risc

De casos confirmats, de contagi en ascensors n'hi ha pocs. Un es va produir al febrer de l'any passat, al cap de poques setmanes de l'inici de la pandèmia, a Corea del Sud.

Es tractava d'una dona de 41 anys que va pujar en un ascensor, sense mascareta, amb un membre de l'església Myeongseong, que tampoc no en duia, tot i tenir Covid. Un minut de convivència en aquestes condicions va ser suficient per contagiar-se, cosa que no va passar als fills de la dona, que portaven mascareta.

Per al doctor Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses i Coordinador COVID-19 de l'Hospital del Mar de Barcelona, si el risc de contagi en els ascensors fos alt, en aquests mesos se n'haurien detectat molts casos. I no ha estat així. Però destaca algunes recomanacions bàsiques:

"No compartir mai ascensor, portar-hi sempre posada la mascareta i higiene de mans abans i després d'agafar-lo, perquè tothom toca botons i portes".

I afegeix que en els edificis cal mantenir ben ventilats els espais comuns.

Ventilar ascensors sembla difícil, però no són compartiments estancs. Si fos així, quan alguna persona hi queda tancada no podria respirar aire renovat mentre espera que la rescatin.

El Gremi Empresarial d'Ascensors de Catalunya (GEDAC) rep consultes de les comunitats de veïns per garantir la renovació de l'aire a l'interior dels ascensors. Demanen que l'aparell pugui quedar a planta baixa amb les portes obertes, però des del gremi recalquen que la reglamentació prohibeix aquesta possibilitat, perquè les portes han d'estar tancades.

Per tant, recomanen que les comunitats demanin a la seva empresa altres solucions factibles.

Des del Gremi també indiquen que el retorn dels ascensors a la planta baixa es pot fer sense problemes. De fet els ascensors hidràulics ja ho fan, però tots han de restar amb les portes tancades.

Per això, insisteixen que la millor mesura de protecció és que l'ascensor sigui utilitzat de manera individual.

 

Distància i higiene

Per a la neteja, en la informació per a professionals proporcionada per la Generalitat, recomana fer servir els detergents tensioactius habituals i demana que sigui més intensa en manetes i poms de portes, botoneres dels ascensors i baranes i passamans, d'escales i ascensors.

Si bé les superfícies, en general, no representen un alt risc de contagi, en llocs on el moviment i el contacte és continu, no passa prou estona perquè el virus deixi de mantenir-se actiu.

El GEAC té, a la seva web, un gràfic on s'expliquen de forma concreta i clara algunes precaucions bàsiques a l'hora d'agafar ascensors o de fer servir escales.

Consells del Gremi Empresarial d'Ascensors de Catalunya

 

El risc més gran de contagi són les gotetes que expulsa una persona portadora del virus i els aerosols que el poden mantenir en l'aire durant moltes hores.

I aquest és el risc principal en els ascensors, espais reduïts. Però no hi ha gaires dades reals. Richard Corsi, degà d'Enginyeria i Informàtica a la Universitat Estatal de Portland, va estudiar la concentració de virus després que una persona infectada pugés fins al desè pis mentre tossia i l'ascensor tornés al primer pis. L'experiència es va repetir fent que la persona enraonés pel mòbil.

Les mesures indicaven que aproximadament un 25% del virus expulsat es mantenia a l'ascensor quan tornava buit al primer pis.

A l'abril, Corsi difonia un resum del treball en el seu compte de Twitter:


Com que hi ha diversos detalls a considerar –la concentració necessària de virus per al contagi i les característiques de cada ascensor-, no es podia determinar quin risc real de contagi significava. Però la conclusió era que viatjar en ascensor sense mascareta provoca un risc de contagi molt superior a estar en un espai tancat de dimensions no tan reduïdes.

Al juny, el New York Times recollia els consells de Corsi:

"Manenir-se tan lluny com puguis en diagonal a l'ascensor estaria bé. I no enraonar. Això hauria de formar part de les noves normes d'etiqueta. S'haurien de posar grans senyals en els ascensors".

Un altre consell és fer servir les escales i no els ascensors, cosa que difícilment convencerà les persones que han de pujar, posem per cas, a un quinzè pis.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut