Alternativa per Alemanya es troba sota investigació en diversos estats alemanys per "extremisme".
Alternativa per a Alemanya es troba sota investigació en diversos estats alemanys per "extremisme".

Alternativa per a Alemanya hauria planificat "deportacions massives" amb grups neonazis

Les informacions publicades per la xarxa d'investigació Correctiv comprometen el futur del partit ultranacionalista, ja investigat per incitació a l'odi

Oriol Serra / Joan Aleix Mata

Alternativa per a Alemanya, la formació populista xenòfoba, hauria fet un pas important de cara a la seva prohibició. El partit, ja observat des dels òrgans de vigilància constitucional per les declaracions i posicionaments neonazis d'alguns dirigents a escala regional, va participar en una reunió clandestina amb organitzacions destacades de l'escena neonazi alemanya i austríaca.

Ho apunta la xarxa d'investigació Correctiv, que ha tret a la llum una reunió de líders d'extrema dreta i neonazis d'Alemanya i Àustria.

En la trobada, celebrada al novembre a Potsdam, hi van participar membres rellevants d'Alternativa per a Alemanya, com ara Roland Hartwig, mà dreta de la líder del partit Alice Weidel, o Ulrich Siegmund, el dirigent de la formació a la regió de l'Alta Saxònia.
 

Expulsar migrants amb ciutadania i deportacions

Segons Correctiv, a la reunió hi va tenir un rol destacat Martin Sellmer, líder austríac de la formació etnicista Moviment Identitari. Sobre la taula, es van plantejar qüestions com ara un pla de "remigració", per retornar persones als seus països d'origen, encara que tinguessin la ciutadania alemanya.

També es va sondejar com fer-los assimilar de manera forçada i es va mencionar la possibilitat de traslladar fins a dos milions de persones a territoris del nord d'Àfrica, en col·laboració amb un tercer estat de la regió.

Alice Weidel i Alexander Gauland, de l'ultranacionalista Alternativa per Alemanya (Reuters)
Alice Weidel i Alexander Gauland, colíders de la ultranacionalista Alternativa per a Alemanya (Reuters)

Aquestes informacions suposen un nou escàndol per Alternativa per a Alemanya. La formació es troba sota investigació en diversos estats alemanys per "extremisme", una qualificació que podria arribar a suposar la il·legalització del partit.

L'AfD no defensa oficialment l'expulsió de ciutadans alemanys i nega les acusacions de racisme, però testimonis presencials a la reunió recollits per Correctiv, afirmen que polítics de la formació van donar suport a aquests plans.

El partit sí que advoca públicament per agilitzar les deportacions de migrants en situació irregular i sol·licitants d'asil a qui s'hagi denegat la petició.

Les informacions, publicades pel grup d'investigació, també indiquen la participació en la reunió de dos membres de la Unió Cristianodemòcrata, els quals han justificat que hi van ser com a observadors.
 

L'extrema dreta s'enfila a les enquestes

Alternativa per a Alemanya, l'AfD, va néixer fa poc més de deu anys. La crisi de l'euro va ser la seva primera bandera. D'ençà de la crisi de refugiats del 2015, els corrents d'extrema dreta dins del partit s'han anat fent forts. De fet, pràcticament ja no hi queda cap dels seus líders originals.

Actualment, es troba en un dels moments de més popularitat de la seva història i no para d'enfilar-se a les enquestes en intenció de vot.

Alguns sondejos els situen en disputa pel primer lloc amb els conservadors, perquè s'aprofiten de la mala imatge i els problemes econòmics que travessa l'executiu de coalició del socialdemòcrata Olaf Scholz.

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsExtrema dretaNazismeAlemanya
Anar al contingut