Joaquín Almunia ha fet les declaracions al Fòrum Europa. (Foto: EFE)
Joaquín Almunia ha fet les declaracions al Fòrum Europa. (Foto: EFE)
Madrid

Almunia rectifica i ara diu que Catalunya quedaria fora de la UE si s'independitzés

Fa tot just uns dies, el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de la Competència va assegurar que "no és honest" dir "taxativament" que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència. Llavors el comissari europeu considerava que si la secessió era dialogada es podia plantejar una integració immediata.

RedaccióActualitzat
El vicepresident de la Comissió Europea i comissari de la Competència, Joaquín Almunia, ha canviat el seu discurs respecte al futur d'una Catalunya independent. A diferència del que havia assegurat dies enrere, ara ja no expressa dubtes i manté que una eventual Catalunya separada d'Espanya es quedaria fora de la Unió Europea.

"Si una part del territori d'un estat membre se separés, aquesta part quedaria fora i hauria de tornar a començar", ha assegurat en referència als tràmits per ingressar a la Unió, i ha recordat que "per pertànyer a un club, tots els membres d'aquest club t'han d'admetre".

Almunia ha recordat d'aquest manera el dret de veto que tindria Espanya, si bé ha confiat que no s'arribarà a aquest punt, ja que abans hi ha "milers i milers de possibilitats de diàleg". El vicepresident europeu també ha alertat que si el diàleg no funcionés s'arribaria a un punt mort que abocaria a una "immensíssima frustració". Per evitar-ho defensa el federalisme.

Fa tot just uns dies, Almunia va assegurar que "no és honest" dir "taxativament" que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència. Llavors el comissari europeu considerava que si la secessió era dialogada es podia plantejar una integració immediata.

Aquestes declaracions contradictòries se sumen a les de la vicepresidenta Viviane Reding, si bé la Comissió Europea ha manifestat en diverses ocasions que no es posicionarà respecte a una secessió en un estat membre si no rep una petició explícita sobre el cas concret.

Anar al contingut