Barcelona

Almunia diu que "no és honest" dir "taxativament" que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència

El vicepresident de la CE creu que dir de manera taxativa que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència "no és honest". També ha dit que el Regne Unit ha donat una lliçó de democràcia a l'estat espanyol, amb l'acord entre David Cameron i Alex Salmond.

RedaccióActualitzat
El vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, ha assegurat que "no és honest" dir de manera "taxativa" que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea, si assolís la independència, i ha recordat que "de ciutadans europeus, en som tots, i un cop ets ciutadà europeu tens uns drets com a ciutadà". "No es pot donar una resposta taxativa de dir que, si algú se'n segrega, en queda fora i no en sabem res més pels segles dels segles, no és pas així", ha subratllat Almunia, que ha recordat, a més a més, que formar part de la UE suposa una sèrie de drets que no es podrien perdre tan fàcilment.

Així, doncs, en la línia del que va dir la també comissària Vivien Reding, Almúnia creu que no està gens clar que un nou estat separat d'un dels membres de la Unió Europea n'hagi de sortir. Per a Almunia, com a mínim el debat està obert.

Ara bé, en el marc del cicle "Diàlegs", organitzat per la Fundació Ernest Lluch, el vicepresident de la Comissió Europea ha dit que, si la secessió és dialogada, es pot parlar d'una integració immediata, mentre que ell consideraria normal que, si la separació és forçada per una de les parts, l'altra part obligués el nou estat a seguir els tràmits d'adhesió habituals. "Si la secessió no es fa sobre un acord basat en el diàleg entre les dues parts, seria lògic que l'estat espanyol digués: 'Miri: Jo continuo sent l'estat membre de la Unió Europea; la resta, a esperar-se'".

Sobre aquesta qüestió, el vicepresident ha recordat que, en el cas que Catalunya acabés sortint de la UE en una primera fase, la seva adhesió en una segona fase requeriria la "unanimitat dels membres". Tot i que hi ha afegit: "És una qüestió extremadament difícil, amb un risc terrible".

Almunia també ha dit que el Regne Unit ha donat una "lliçó de democràcia" a l'estat espanyol, amb l'acord que David Cameron i Alex Salmond van signar per pactar el referèndum d'Escòcia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut