Boston

Almenys tres morts i 140 ferits per dues explosions a la meta de la Marató de Boston

Les deflagracions han passat a la línia d'arribada de la popular cursa de la ciutat nord-americana. Hi ha hagut una tercera explosió en una biblioteca, que no ha causat ferits. Una de les tres víctimes mortals tenia vuit anys. El consolat d'Espanya a Boston ha confirmat que cap ciutadà espanyol ha resultat ferit en les explosions.

RedaccióActualitzat
Almenys tres persones han mort i 140 han resultat ferides de diversa consideració a la marató de Boston, als Estats Units, a causa de dues explosions que hi ha hagut a la línia d'arribada d'aquesta cursa. Poques hores després de la primera deflagració es confirmava que una de les víctimes mortals tenia vuit anys.

Després de les dues deflagracions inicials, la policia de Boston ha trobat almenys dos artefactes més, que han estat desactivats de manera controlada, segons ha explicat el president dels Estats Units, Barack Obama. Posteriorment s'ha confirmat l'explosió d'un tercer artefacte a la biblioteca John F. Kennedy, situada a uns cinc quilòmetres de la meta de la marató, que no ha causat ferits. En roda de premsa, el comissari de la policia de Boston, Ed David, no ha pogut precisar si aquest tercer incident té res a veure amb els altres dos. "Estem treballant amb la hipòtesi que tenen alguna relació", ha afegit. La policia de la ciutat ja s'ha posat en contacte amb els cossos de seguretat de l'Estat i l'FBI.

Les detonacions, d'origen encara desconegut, han passat tres hores després d'haver arribat els guanyadors de la cursa i quan a la línia de meta encara hi havia molt públic concentrat. Els policies, agents de seguretat i espectadors que no havien quedat ferits han reaccionat amb rapidesa per intentar atendre les víctimes, situades sobretot a la zona del públic. Alguns dels ferits més greus eren en unes grades que s'havien ensorrat.

Ambulàncies i bombers s'esforçaven per atendre els ferits i traslladar-los als hospitals.L'Hospital General de Massachusetts ha rebut una bona part dels ferits, diversos en estat crític, entre els quals mitja dotzena amb alguna extremitat amputada. Molts ciutadans de Boston i també molts participants de la narató han anat a donar sang als hospitals, fins al punt que les autoritat sanitàries han hagut de dir que ja no en calia més.

Reforcen la seguretat a Nova York, San Francisco i Washington

La policia ha demanat a la gent que es quedi a casa. També s'ha tancat l'espai aeri de Boston i s'ha inhabilitat l'ús de tots els telèfons mòbils per evitar qualsevol detonació a distància de cap artefacte. La policia també ha analitzat, una per una, les motxilles i bosses que havien deixat alguns participants de la cursa. L'alerta també s'ha estès a altres grans ciutats nord-americanes. S'ha reforçat la seguretat als principals edificis de Nova York, San Francisco i Washington, on també s'han incrementat les mesures de seguretat en hotels i estacions de metro i ferrocarril.  A més, s'ha establert un perímetre de seguretat al voltant de la Casa Blanca.

L'FBI ha pres el control de la investigació del primer atemptat en territori nord-americà després dels que hi va haver a les Torres Bessones de Nova York, l'11 de setembre del 2001. El president dels Estats Units, Barack Obama, assegurava davant dels mitjans de tot el país que els autors d'aquests actes en respondran davant de la justícia. També ha dit que l'objectiu era fer mal de manera indiscriminada.

El corresponsal de TV3 als Estats Units, Antoni Bassas, ha explicat que abans de la compareixença d'Obama es parlava d'"incident". Una font no identificada, responsable federal de la investigació, ha dit que han classificat les explosions com a "acte de terror".

Les deflagracions han passat cap a les 3 de la tarda, hora local, i s'han pogut sentir a prop de l'Hotel Fairmont Copley Plaza, que ha estat tancat. La Marató de Boston és un de les més concorregudes del món, juntament amb les de Nova York, Chicago, Berlín i Londres, i la d'aquest any era l'edició número 117.

Cap ciutadà espanyol entre les víctimes

El consolat d'Espanya a Boston ha confirmat que cap ciutadà espanyol ha resultat ferit en les explosions. Cap dels 91 ciutadans espanyols inscrits per córrer la marató, segons dades de la mateixa organització, es troba entre els morts i ferits. El consolat i l'ambaixada d'Espanya als Estats Units estan en permanent contacte amb les autoritats per saber els últims esdeveniments.

Davant dels fets, la Direcció General d'Emergències de la Generalitat ha recordat els telèfons de l'ambaixada espanyola a Washington i el consolat espanyol a Boston.

Consolat a Boston
Des d'Espanya: 00 1 617 536 25 06; 00 1 617 536 25 27.
Des dels EUA: 536 25 06; 536 25 27.

Ambaixada a Washington
Des d'Espanya: (1 202) 452 01 00 i (1 202) 728 23 40
Des dels EUA: 452 01 i 728 23 40
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut