Diversos edificis i construccions enfonsades a l'illa de Taiwan
Diversos edificis i construccions enfonsades a l'illa de Taiwan (Reuters/EFE)

Almenys nou morts i més de 900 ferits a Taiwan en el pitjor terratrèmol dels darrers 25 anys

Més de 150 persones han quedat atrapades a l'interior d'edificis, túnels i pedreres mentre s'avisa de la possibilitat de fortes rèpliques els pròxims dies

RedaccióActualitzat

Almenys nou persones han mort i més de 900 han resultat ferides en el terratrèmol que ha sacsejat aquest dimecres l'illa de Taiwan, a les vuit del matí, hora local.

El sisme, de magnitud 7,2 a l'escala de Richter, ha tingut l'epicentre a 25 km de Hualien,  una regió molt turística a 138 km de la capital, Taipei.
 


El sisme, el més potent dels darrers 25 anys, ha provocat durant unes hores una alerta de tsunami fins al Japó i Filipines.

Després del terratrèmol s'han sentit una cinquantena de rèpliques de menys intensitat. Una trentena d'edificis han col·lapsat i un centenar han resultat malmesos.

Segons l'últim recompte oficial, a les vuit del vespre --hora local-- el terratrèmol ja ha provocat nou morts, 946 ferits i 152 persones atrapades.

Els equips de rescat busquen una vuitantena de persones atrapades a l'interior dels edificis, però moltes estan dins de túnels. També hi ha 70 treballadors a l'interior de dues pedreres de roca, segons han informat els bombers. 

Almenys nou morts i més de 800 ferits a Taiwan en el pitjor terratrèmol dels darrers 25 anys
Els equips de rescat busquen centenars de persones atrapades (Reuters)
Almenys quatre morts i 700 ferits a Taiwan en el pitjor terratrèmol dels darrers 25 anys
Edifici a punt de caure a la ciutat de Hualien (France Press)
Els equips d'emergències retirant runa i buscant persones atrapades (Reuters)

El fet que sigui una zona muntanyosa complica encara més les feines de rescat, perquè hi ha moltes àrees de difícil accés a causa de les esllavissades.

Almenys quatre morts i 700 ferits a Taiwan en el pitjor terratrèmol dels darrers 25 anys
Els bombers rescaten una veïna atrapada en un edifici (Reuters)
 

Tres dels morts eren excursionistes que estaven al Parc Nacional de Taroko, on han quedat atrapats per una allau de roques. Les carreteres del parc estan tallades i es calcula que hi ha prop d'un miler de persones aïllades a la zona.

Les autoritats també han perdut el contacte amb 50 treballadors que es dirigien en minibusos a un hotel del parc, on el sisme ha destruït la xarxa telefònica.

Almenys quatre morts i 700 ferits a Taiwan en el pitjor terratrèmol dels darrers 25 anys
Diverses esllavissades de roques tallen carreteres (France Press)

Una altra víctima mortal és el conductor d'un camió, que ha mort en caure-li al damunt les roques que s'han desprès d'un túnel de la carretera del nord de l'illa, on el tremolor ha causat destrosses en diversos trams. 

Hi ha 16 trams de carretera tallats i 6 trams més que han quedat malmesos. Els equips de rescat treballen per reobrir-los al més aviat possible. 

Una fàbrica de la ciutat de Nova Taipei s'ha enfonsat i els bombers i equips d'emergència busquen diversos treballadors que han quedat atrapats a l'interior. 

La presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, ha demanat a la població que extremin les precaucions, ja que es podrien sentir rèpliques fortes, d'entre 6,5 i 7 graus, els pròxims dies. 

Els terratrèmols són habituals a Taiwan i els seus habitants estan molt preparats per fer-hi front. Amb tot, no han rebut cap alerta al telèfon i el ministre de l'Interior, Lin Yu-chang, ha explicat que revisaran el sistema d'alertes per saber què ha pogut fallar. 

El sisme ha obligat a suspendre les classes i l'activitat laboral a la regió de Hualien. A la capital, Taipei, almenys sis escoles també han cancel·lat les classes per motius de seguretat.

El pitjor sisme que s'ha registrat a Taiwan va ser de magnitud 7,6 el 1999, que va fer 2.416 morts, i també va tenir epicentre a 25 km de Hualien.
 

 

ARXIVAT A:
Taiwan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut