Totes les presons estan revisant el perfil dels interns que treballen a les cuines

Segons ha pogut saber TV3, a Ponent i a Lledoners han tret de la cuina a vuit interns condemnats per homicidi o altres delictes violents, després que un intern matés una treballadora a Mas d'Enric

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

Los centres penitenciaris de Ponent, a Lleida, i Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, han fet lo primer pas --han tret de la cuina a vuit interns en total-- arran de l'assassinat d'una treballadora de Mas d'Enric ara fa gairebé dues setmanes. Però el departament de justícia confirma a TV3 que sí, que totes les presons catalanes estan revisant lo perfil dels interns que tenen destinats a les cuines.

El canvi de criteri en aquestes dues presons ha estat a iniciativa pròpia, de cada centre. No hi ha una directriu de Justícia, tot i que la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, va dir al Parlament la setmana passada que revisaran els criteris que es tenen en compte per decidir que un intern pot accedir a una feina a la cuina, una de les més ben remunerades. Aquests criteris no s'han modificat en els últims vint anys.


Nous criteris per accedir als llocs de treball

Tenint en compte que el sistema es basa en la rehabilitació, en la modificació no hi ha previst, d'entrada, vetar als homicides l'accés a la cuina o a altres tallers on hi ha eines que poden ser armes, però sí tenir en compte nous criteris, afinar molt més la decisió, més enllà del bon comportament i que l'intern no doni cap senyal de conducta violenta dins la presó. La impulsivitat, per exemple, expliquen algunes fonts, és una de les particularitats que es revisaran amb més deteniment.  

Funcionaris concentrats davant el centre penitenciari de Ponent
Funcionaris concentrats davant el centre penitenciari de Ponent (ACN/Alba Mor)

Per accedir a la cuina o al lloc de responsable de cuina, com tenia l'agressor de Mas d'Enric, els interns fan un curs de formació que depèn del CIRE, l'empresa pública de reinserció.

A l'hora de decidir atorgar les places de feina del CIRE no es té en compte el delicte que ha comès l'intern, sinó que es valora el comportament, la predisposició i, en llocs d'especialització com la cuina, prefereixen presos que han de complir penes més llargues, perquè això permet una continuïtat al lloc de treball. En aquest sentit, un homicida és un bon perfil perquè com a mínim té una condemna de deu anys de presó.

La balança està entre la lògica d'un lloc de treball i la complexa diversitat d'una presó.

ARXIVAT A:
Presons
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut