Amb més de dos quilos de pes i vint centímetres de llargada tenen més opcions de sobreviure

Alliberen 22 tortugues a Tarragona custodiades un any per afavorir-ne la supervivència

La majoria les van recollir del niu a la mateixa platja del Miracle i durant aquest temps han estat al CRAM per fer-se prou grans i fortes per poder sobreviure al mar

Després d'estar un any creixent i fent-se més fortes al Centre de Recuperació d'Animals Marins, CRAM, 22 tortugues babaues o careta han estat alliberades al mar, a la platja del Miracle de Tarragona, aquest dilluns al vespre.

Disset d'aquestes tortugues són del niu que l'estiu passat es va localitzar en aquesta mateixa platja i 5, del niu d'Arenys de Mar, al Maresme, que els especialistes del CRAM han custodiat a través del programa "Head-Starting", per assegurar la supervivència dels exemplars.

Voluntaris del CRAM van deixar anar les tortugues a la platja del Miracle (ACN/Mar Rovira)

Ara, amb un pes de 2 o 2,5 quilos de mitjana i 20 centímetres de llargada, ja són prou grans per defensar-se al mar, explica Sílvia Giralt, oceanògrafa i responsable de l'àrea d'investigació i conservació del CRAM.

"Aquests animals quan acaben de néixer són molt tous i molt vulnerables, és quan presenten la mortalitat més elevada, només en sobreviu un de cada mil."

"Després d'un any ja tenen una duresa que permet a les tortugues estar molt més protegides davant qualsevol problema que es trobin al mar. Així que alliberant-les amb aquesta mida i amb aquest comportament evitem tota aquesta depredació natural, i tenen més possibilitats de sobreviure: un 70% més."

El 10 de juliol de l'any passat, una femella va pondre 99 ous en un niu a la platja del Miracle. D'aquests, 80 es van quedar custodiats a la platja per voluntaris, fins que els ous van fer eclosió i les petites tortuguetes van anar cap al mar. La resta es van traslladar a les incubadores del CRAM per assegurar les dues postes.

Un cop van haver nascut les tortugues, i després de passar un control veterinari, la gran majoria es van alliberar al mar. Excepte les disset que s'han reintroduït aquest dilluns.

Quan neixen, només una de cada mil tortugues sobreviu, i ara tenen un 70% més possibilitats (ACN/Mar Rovira)

La costa tarragonina s'està convertint en una de les preferides d'aquesta tortuga babaua. El canvi climàtic i l'alimentació abundant al delta de l'Ebre en poden ser les causes. Hi ha 7 espècies de tortugues marines i totes estan en perill d'extinció.

Ara, el CRAM diu que ja han alliberat tots els exemplars que tenien, i el més probable és que l'estiu que ve tornin al mateix lloc. Però fins a l'octubre és època de nidificació i no descarten que puguin aparèixer noves tortugues de nius que no tenen localitzats.

En aquest projecte hi ha participat CT BETA de la Universitat de Vic, la Fundació Oceanogràfic de València, LIMIA i Palma Aquarium, emmarcat en el programa Santander for the Seas de la Fundació Banco Santander.

Molts nens i grans han seguit les explicacions dels voluntaris del CRAM durant l'alliberament (ACN/Mar Rovira)
ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut