Ales d'ocells de colors: l'efecte que ha deixat bocabadat un fotògraf britànic

Només és possible fotografiar-lo en unes circumstàncies determinades i en uns mesos concrets, explica Andrew Fusek, fotògraf de vida salvatge

Un "error extraordinari" va fer que el fotògraf Andrew Fusek Peters capturés unes imatges increïbles dels ocells que volaven al seu jardí. La llum que travessa les ales dels ocells refracta amb les ales i genera un efecte d'arc de Sant Martí que l'ha deixat "bocabadat".

Després de fotografiar per primera vegada el vol d'una mallerenga blava, un ocell habitual al seu jardí de Shropshire, s'ha passat les últimes setmanes fotografiant altres ocells que volaven pel jardí a causa d'aquest descobriment.

(Andrew Fusek Peters)

Durant l'última dècada s'ha dedicat a fotografiar la "vida salvatge", en especial d'ocells que veu al jardí, però un dia va decidir fer-ho diferent. Va muntar un pal amb llavors amagades i va començar a fer fotografies des de la finestra de la cuina.

Així recorda com va passar: "Estava fent això un dia de desembre, a l'alba, i una mallerenga blava es va enlairar. Vaig mirar la part posterior de la càmera i ja no era una mallerenga blava. Les ales s'havien convertit en un arc de Sant Martí i jo estava simplement bocabadat."

"No tenia ni idea de què havia fet i per què passava, però ho vaig buscar i té a veure amb la refracció de les diferents capes."

L'"acte de transformació" només es pot captar en determinades condicions, explica Fusek. Cal fer les fotografies en "la quasi foscor" amb una càmera amb "una increïble capacitat d'enfocament automàtic i poca llum".

Fusek explica que havia captat unes 100 imatges durant el mes passat, però la llum ja no era correcta per capturar l'efecte de l'arc de Sant Martí.

(Andrew Fusek Peters)

"La llum ha d'estar en un angle determinat, has d'estar disparant cap a la llum, perquè si estigués a l'altre costat, només rebria la primera llum. Hi ha literalment uns 15 minuts al matí en què la llum està en l'angle correcte", diu. "Per tant, és la coincidència de les circumstàncies", ha afegit.

Christian Spencer, un fotògraf australià, es va fer conegut per imatges de colibrís amb aquest fenomen, però Fusek creu que "és la primera persona al Regne Unit que ho fa".

"He estat mirant d'esbrinar com seguir-ho fent a mesura que avancen els mesos de febrer i març, però implica ser al jardí amb la càmera apuntant cap amunt, i això als ocells no els agrada gens."

Andrew Fusek està treballant en un llibre que documenta la vida salvatge del jardí, inclosos ocells, guineus i teixons, que es publicarà el 2025.

ARXIVAT A:
Fotografia
Anar al contingut