Alerten que un terç dels caus i esplais de Barcelona no tenen protecció legal si la propietat deixa de cedir-los l'espai

ACN Barcelona - El Consell de la Joventut de Barcelona ha alertat que més d'un terç dels caus i esplais de la ciutat no tenen protecció legal si la propietat vol deixar de cedir-los l'espai. D'acord amb una enquesta feta a 128 entitats d'associacionisme educatiu, només 24 locals compleixen les onze condicions per ser considerats dignes. La falta d'estabilitat és una de les preocupacions més destacades, ja que el 18% de les entitats no tenen garantida la continuïtat per al curs vinent. Per altra banda, una quarta part ha apuntat que té limitat l'accés horari al seu local i no disposa de claus pròpies. A més, només la meitat afirma tenir tot el seu material en una mateixa ubicació i un 20% indica que no gaudeix de prou espai d'emmagatzematge.

El Consell de la Joventut de Barcelona ha posat en valor la necessitat que els esplais i caus disposin d'espais adequats per desenvolupar la seva activitat i ha recordat que el document '11 condicions per un espai digne!' recull les principals demandes del sector en aquest sentit. 

A banda de la manca d'estabilitat i continuïtat, les entitats han lamentat d'altres problemàtiques com la manca d'emmagatzematge o les limitacions horàries que sovint pateixen, en tenir la seu en un local compartit amb d'altres entitats.

De fet, el 14% dels enquestats han dit que la convivència amb altres agents és una altra de les problemàtiques a les quals han de fer front. Un 20% ha afirmat que no manté una comunicació regular amb els altres usuaris.

La capacitat de crear una identitat pròpia a través de la personalització de l'espai és també un repte, ja que sovint se'ls impedeix decorar o modificar la disposició del local per adaptar-lo a les seves necessitats.

Per tot plegat, les entitats de lleure han demanat accions concretes per part de les autoritats. Han indicat que propostes com el programa de remodelacions per adequar equipaments escolars, la implementació del model de conveni de col·laboració per a la cessió d'equipaments i espais municipals o la línia de finançament per a l'arranjament de locals de les entitats d'associacionisme educatiu, són algunes de les mesures que podrien contribuir a millorar la situació.

 

Anar al contingut