Els honoraris es calculen sobre la base del 10% de l'anualitat de la renda (Pexels)

Alerten que la immobiliària no et pot cobrar honoraris pel lloguer si l'amo és una empresa

El Sindicat de Llogateres denuncia que s'està incomplint i volen que la Llei d'Habitatge estatal hi posi solució

RedaccióActualitzat

Llogar un pis i que la immobiliària et cobri els honoraris és il·legal si la propietat del pis és d'una empresa, tal com especifica la Llei d'Arrendaments Urbans.

El Sindicat de Llogateres, però, assegura que és una pràctica freqüent que s'obligui els llogaters a pagar per renovar contractes o accedir a un habitatge malgrat que siguin casos en què no ho haurien fer.

Per això volen que la Llei d'Habitatge que s'està tramitant a Madrid especifiqui que en qualsevol dels casos sempre sigui l'arrendador qui ho hagi de pagar.

Els honoraris que cobren les immobiliàries es calculen sobre la base del 10% de l'anualitat de la renda més el 21% de l'IVA, fet que suposa uns 1.500 euros de mitjana en una ciutat com Barcelona, segons els càlculs del sindicat, que aquest dilluns ha denunciat el cas concret de la immobiliària Rentaz.

Asseguren que l'empresa ha cobrat de manera indeguda uns 200.000 euros en concepte d'honoraris als llogaters de 400 habitatges propietat d'un mateix gran tenidor.

Mig centenar d'inquilins han anat a la seu de la immobiliària a Barcelona per lliurar-los les 200 signatures que han aconseguit fins ara per exigir la devolució dels diners i reclamar que compleixin el manteniment de les finques en bon estat.

Un equip de TV3 ha conegut el cas de la Patrícia i l'Oriol, que van haver de pagar 1.137 euros d'honoraris a la immobiliària quan van voler llogar el pis fa dos anys:

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut