Alemanya no se n'escapa i entra oficialment en recessió

La seva economia es contrau un 0,3% el primer trimestre per la caiguda del consum

Pilar Abril NovellaActualitzat

Semblava que el pitjor ja havia passat. Un hivern menys fred del que es preveia allunyava el pitjor escenari, el d'una manca de gas, i tot feia pensar que Alemanya esquivava la recessió. Així ho certificaven fins i tot les últimes estimacions oficials, apuntalades per una millora de la producció industrial.

Però el miratge ha durat amb prou feines un mes. L'Oficina Federal d'Estadística (Destatis) ha hagut de revisar les dades i ha confirmat que la primera economia europea es va contraure el primer trimestre un 0,3%. L'últim del 2022 ja va tancar amb un descens del 0,5% i, per tant, entra en recessió tècnica, per primer cop des de la pandèmia.

L'explicació no és cap altra que una caiguda del consum de les llars (-1,2% respecte al trimestre anterior), que han vist com la inflació ocasionada per la crisi energètica erosionava el seu poder adquisitiu. Una davallada del consum que, segons detalla Destatis, ha estat generalitzada.

"La reticència de les llars a comprar s'ha manifestat en diverses àrees; les llars han gastat menys en menjar i begudes, roba i calçat, i mobiliari".

Les vendes de cotxes també han caigut, especialment després que a principis d'any es reduïssin les ajudes per comprar híbrids i elèctrics. La reducció del consum també ha arribat a les administracions, fins i tot amb més intensitat, amb una caiguda de la despesa del 4,9%. I també s'ha traduït en una reducció de les importacions (-0,9%), mentre que les exportacions estan pràcticament estancades i han pujat un magre 0,4%.


La pitjor de l'eurozona

Amb la seva entrada en recessió, Alemanya s'allunya de les grans economies de la zona euro, que mantenen el seu creixement, tot i que moderat. Espanya i Itàlia ho fan a un ritme del 0,5% i França del 0,2%, el doble que la zona euro. Però a la vista de les noves dades alemanyes, molt probablement s'hauran de revisar, almenys, les previsions de l'eurozona en conjunt.

La inflació, de fet, tot i reduir-se, continua sent molt alta a la major part dels països. A Alemanya el mes d'abril es va situar en el 7,2%, i en el conjunt de l'eurozona, en el 7% (a Espanya va ser del 4,1%).

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, amb el canceller alemany, Olaf Scholz, aquest dimecres a Frankfurt (Reuters/Kai Pfaffenbach)

La lluita contra la inflació, prioritat del BCE

Coincidint amb l'acte de celebració del 25è aniversari del Banc Central Europeu, la seva presidenta, Christine Lagarde, va deixar ahir molt clar que reduir la inflació continua sent la prioritat absoluta de la institució. I es va mostrar confiada a poder retornar-la al 2% a mitjà termini. Òbviament, amb més pujades de tipus. Ho va dir a Frankfurt, a uns 40 kilòmetres de Wiesbaden, on aquest matí l'oficina d'Estadística certificava la recessió alemanya.

 

ARXIVAT A:
Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut