Ucraïna rebrà una cinquantena de tancs Leopard de països com Alemanya i Espanya

Alemanya, que té més de 500 tancs Leopard 2, n'enviarà 14, igual que Polònia. Noruega i els Països Baixos també n'enviaran

RedaccióActualitzat

Alemanya enviarà 14 tancs Leopard 2 a Ucraïna, segons ha anunciat aquest dimecres el govern alemany en un comunicat, després de dies de debat.

Així doncs, Ucraïna en rebrà una cinquantena, provinents de països com Polònia, que també n'enviarà 14, Portugal (4), Noruega, els Països Baixos, Dinamarca, Finlàndia i Espanya.

La decisió d'Espanya d'enviar tancs Leopard, segons ha avançat El País, respon a la importància d'actuar conjuntament amb la resta de països aliats.

Es calcula que l'exèrcit espanyol té gairebé 350 tancs de combat. D'aquests, una cinquantena es van comprar a Alemanya el 2005 i es trobarien des de fa anys parats a Saragossa en un mal estat de conservació i força deteriorats. Cada tanc té un preu aproximat d'uns 8 milions d'euros.


El debat d'enviar tancs

La decisió del canceller alemany, Olaf Scholz, ha arribat després que Polònia hagi demanat oficialment poder enviar els seus tancs a Ucraïna.

No ha estat fàcil per a Scholz, que veia amb reticències que hi hagi tancs de combat alemanys al camp de batalla en territori europeu. La qüestió, a més, divideix tant la societat alemanya com el mateix Partit Socialdemòcrata. 

Rússia ha reaccionat a l'anunci d'Alemanya i alerta que l'enviament de tancs Leopard a Ucraïna és "extremadament perillós" i que porta el conflicte "a un nou nivell de confrontació". En un comunicat, l'ambaixador de Rússia a Alemanya, Sergei Nechaiev, ha indicat que la decisió "destrueix la poca confiança mútua" existent entre tots dos països i provoca un "dany irreparable" per a les relacions bilaterals.

L'Aliança Atlàntica porta mesos enviant armament a Ucraïna: primer van ser les armes lleugeres i els míssils antitanc Javelin, després els míssils Himars, que arriben fins a 80 quilòmetres, i finalment les bateries antimíssils Patriot. França estudia l'enviament d'alguns dels seus Leclerc, i el Regne Unit el de Challenger 2. I des dels Estats Units arribarien una trentena d'Abrams.

Els Leopard 2, però, suposen un pas més dels aliats d'Ucraïna, perquè es tracta de tancs d'última generació. A més, en el cas d'Alemanya, molts dels Leopard 2 que hi enviïn tindran el símbol del seu exèrcit gravat a la carrosseria.


Punt final a la polèmica

La decisió d'Olaf Scholz ha posat punt final a una polèmica que feia mesos que estava sobre la taula i que va pujar de to durant la reunió d'una cinquantena de països aliats de Kíiv a Alemanya divendres passat.

El nou ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, va dir que hi havia raons a favor del lliurament dels tancs, però també en contra, i que s'havien d'estudiar "amb cura".

Abans de prendre la decisió final, Berlín volia fer un inventari de tots els Leopard 2 desplegats a Europa, per saber si tenien un bon estat de conservació. També volia garanties que els soldats ucraïnesos rebrien una formació adequada per fer servir els tancs.

Aquest dimarts, Pistorius ha reiterat, juntament amb el secretari de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que els països que vulguin enviar tancs Leopard a Ucraïna han de començar a formar els soldats del país.

"He animat explícitament els països aliats que disposen de tancs Leopard operatius que comencin amb la formació de soldats ucraïnesos sobre la utilització d'aquests tancs."

El Leopard 2, un dels millors tancs del món

Prop de complir-se un any de la invasió russa a Ucraïna, l'arribada del tanc Leopard 2 al front és una bona notícia per a Kíiv, que ha vist com en les últimes setmanes l'exèrcit rus ha pres la iniciativa en la batalla per Soledar i per Bakhmut.

Aquest tipus de blindat, construït per l'empresa alemanya Rheinmetall, és considerat el més apte per fer front a Moscou gràcies a la precisió, de fins a 5 quilòmetres, i el poc consum en combustible.

El seu gran rendiment en combat també és resultat d'una "combinació òptima de potència de foc, protecció, mobilitat, preparació operativa i una àmplia gamma de municions d'última generació".

El tanc Leopard 2 és considerat el més apte per fer front a Moscou

EUA reconsidera enviar els seus tancs M1 Abrams

En paral·lel, els Estats Units també s'estarien repensant la negativa d'enviar els seus Abrams M1 al front d'Ucraïna. Segons dos funcionaris nord-americans que cita Reuters, el govern nord-americà està estudiant enviar-hi una quantitat considerable d'aquest tipus de tancs.

En un primer moment, Washington es va negar a l'exportació dels seus tancs, malgrat les demandes de Kíiv, assegurant que el seu model té un manteniment molt més complicat que els Leopard 2 i que el combustible és més car.

ARXIVAT A:
AlemanyaUcraïnaOTAN
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut