El director i guionista Ruben Östlund ha pujat tres cops a l'escenari a recollir premis
El director i guionista Ruben Östlund ha pujat tres cops a l'escenari a recollir premis (Premis del Cinema Europeu)

"El triángulo de la tristeza" arrabassa a "Alcarràs" el premi a millor pel·lícula europea

La pel·lícula sueca s'ha endut tots els grans premis en una nit en què "El buen patrón" ha estat escollida com a millor comèdia europea

RedaccióActualitzat

Fa deu mesos, Carla Simón va fer història a la Berlinale amb el primer Os d'Or català per "Alcarràs", però aquest dissabte a la nit no ha pogut ser. A la capital islandesa, Reykjavík, "Alcarràs" s'ha quedat a les portes de ser escollida com a millor pel·lícula en els Premis del Cinema Europeu.

La triomfadora ha estat "El triángulo de la tristeza", de Ruben Östlund. L'obra sueca s'ha endut tots els grans premis: millor pel·lícula, millor director i millor guió. Zlatko Buric, protagonista del film, ha estat escollit millor actor europeu.

Qui sí que s'ha endut un premi és "El buen patrón", de Fernando León de Aranoa. La pel·lícula, amb participació de TV3, s'ha imposat a la categoria de millor comèdia europea.

La guanyadora de l'Ós d'Or, però, no marxa amb les mans buides, ha obtingut un premi de consolació, la nominació al premi del públic LUX, que atorga el Parlament Europeu. Es donen el juliol del 2023, i vol dir que es projectarà en sales d'arreu d'Europa. Hi ha cinc nominades que votarà el públic del continent durant l'any vinent.

El premi a millor actriu ha estat per a Vicky Krieps, per "L'emperadriu rebel". Penélope Cruz, que assistia a la gala virtualment, no ha aconseguit convèncer el jurat amb "Madres paralelas", de Pedro Almodóvar.

El premi europeu al millor documental se l'ha endut "Mariupolis 2", un retrat del setge a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol. Ha recollit el premi la filla del director Mantas Kvedaravičius, que va morir en l'atac rus a la població.


El premi de ser nominada

"Alcarràs" optava al premi a la millor pel·lícula i al millor guió per a Carla Simón i Arnau Vilaró. No n'ha pogut celebrar cap dels dos, però estar entre les escollides ja era part del premi

"Estar entre les cinc pel·lícules nominades és un premi, la victòria és haver arribat aquí", ha dit la directora catalana

De fet, "Alcarràs" ja ha passat a la història com la primera producció en català nominada a millor pel·lícula.

La pel·lícula de Carla Simón ha estat la primer en català a estar nominada com a millor film
La pel·lícula de Carla Simón ha estat la primera en català a estar nominada com a millor film (Premis del Cinema Europeu)

Carla Simón ja va optar als Premis Europeus de Cinema amb "Estiu 1993", la seva primera pel·lícula. Va estar nominada en la categoria de Descrobriment Europeu, un premi que s'entrega des del 2011 i reconeix la millor òpera prima europea de l'any. "Lady Macbeth", de William Oldroyd, es va endur finalment l'estatueta.

Amb "Alcarràs", Simón ha recollit, de moment, nominacions als premis Forqué, Feroz i Goya, i és també l'escollida per l'Acadèmia de Cinema espanyol per anar als Oscars.


"El buen patrón", millor comèdia

La pel·lícula de Fernando León de Aranoa, produïda per Mediapro, s'ha endut el premi a millor pel·lícula de comèdia.

Han pujat a recollir el premi el director i Jaume Roures en representació de Mediapro. Roures ha fet broma explicant que "El buen patrón" és, en realitat, un drama i no una comèdia.

El productor també ha fet part dels agraïments en català després d'explicar a la sala: "Jo soc català." Roures ha volgut enviar un missatge a Carla Simón desitjant-li sort per a "Alcarràs".

Jaume Roures i Fernando León de Aranoa recullen el premi per 'El buen patrón'
Jaume Roures i Fernando León de Aranoa recullen el premi per "El buen patrón" (Premis del Cinema Europeu)

León de Aranoa ha afirmat que volien fer una "pel·lícula seriosa" però "no va funcionar". "Heu donat el premi a la gent més seriosa de la sala, segurament", ha afegit davant d'un auditori que ha rebut els comentaris entre rialles.

La pel·lícula, protagonitzada per Javier Bardem, va ser la gran guanyadora dels últims Goya.

En les darreres edicions dels Premis de Cinema Europeus han estat nominades diverses coproduccions catalanes, com "El ventre del mar", d'Agustí Villaronga; "Josep", d'Aurel, i "Suc de síndria", d'Irene Moray.

 

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut