Tècnica de fertilització en una clínica
Tècnica de fertilització en una clínica (iStock)

Alabama ha de protegir la fecundació in vitro perquè els metges no acabin jutjats

S'ha hagut d'introduir un canvi a la llei per evitar les conseqüències que pot tenir la sentència del Tribunal Suprem que considera criatures els embrions congelats

Els embrions congelats han de ser considerats "nens", segons una sentència del Tribunal Suprem d'Alabama aprovada fa dues setmanes i que ha provocat molt d'enrenou polític i que afecta directament a metges i famílies que utilitzen el recurs de la fecundació in vitro. El legislatiu ha hagut de sortir ara a salvar-los.

Les dues cambres legislatives d'aquest estat del sud dels Estats Units han aprovat un projecte de llei que protegeix els metges que practiquen la fecundació in vitro davant la polèmica decisió judicial, que havia causat la suspensió de facto d'aquest tractament de fertilitat a Alabama.

La Cambra de Representants ha aprovat un text que atorga "immunitat civil i penal en cas de mort o dany a un embrió a qualsevol persona o entitat durant la prestació o recepció de béns o serveis relacionats amb la fertilització in vitro".

El Senat ha adoptat un text similar, que també seria retroactiu, garantint la immunitat a les persones que proporcionin "béns i serveis relacionats amb la fecundació in vitro en determinades circumstàncies".

El tràmit legislatiu acabarà amb la firma de la governadora d'Alabama, la republicana Kay Ivey.

Uns seguidors de la campanya a favor de la fecundació in vitro a Montgomery, Alabama (Reuters/Julie Bennett)

L'in vitro a la campanya electoral

La decisió del conservador Tribunal Suprem d'Alabama ha generat un terratrèmol polític als Estats Units, sobretot entre els republicans. D'una banda, els conservadors es defineixen clarament com a "pro vida" i al mateix temps, suspendre la fecundació in vitro posa a prova la seva defensa els valors familiars tradicionals.

L'afer, directament lligat al debat sobre l'avortament, va entrar ràpidament a la campanya electoral dels candidats a la Casa Blanca.

El president demòcrata Joe Biden va qualificar la decisió judicial d'"indignant", mentre que el seu rival republicà, Donald Trump, va dir que "admetia fermament l'accés a la fecundació in vitro per a les parelles que intenten tenir un nadó preciós".


Situació legal

La conseqüència directa de la sentència del Tribunal Suprem d'Alabama és que diverses clíniques especialitzades en reproducció assistida han suspès la fecundació in vitro per por a accions legals. Determinava que els que destrueixen un embrió congelat poden ser considerats responsables de la seva mort.

Els jutges van fonamentar la decisió en un llenguatge antiavortament agregat a la Constitució estatal el 2018 que estableix que "la política de l'estat és garantir la protecció dels drets del nen no nascut".

La sentència també havia provocat incertesa als Estats Units per les conseqüències que podria tenir per a l'accés a la fecundació in vitro més enllà de l'estat d'Alabama.

Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en anglès), als Estats Units hi ha un 2% dels nens que neixen gràcies a les tècniques de reproducció assistida, inclosa la fecundació in vitro.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut