Els 135 diputats de la XIII legislatura, en la sessió de constitució del Parlament (EFE / Enric Fontcuberta)
Els 135 diputats de la XIII legislatura, en la sessió de constitució del Parlament (EFE / Enric Fontcuberta)

Així són les declaracions de béns dels diputats i diputades del nou Parlament

El Parlament de Catalunya ha publicat aquesta setmana el patrimoni dels diputats de la XIII legislatura

Francesc Bigorra / Montse Enrubia / Paula Florit / Ramon RadóActualitzat

Un diputat amb una col·lecció de cotxes clàssics, una diputada amb dinou finques rústiques, una vicepresidenta de la cambra propietària de sis habitatges o dos diputats que tenen un vaixell. Com correspon a l'inici de cada mandat, el Parlament de Catalunya ha publicat aquesta setmana les declaracions de béns dels diputats i les diputades de la XIII legislatura.

La declaració de béns, amb els detalls del patrimoni dels diputats, és un dels requisits necessaris per accedir a la plena condició de parlamentari, juntament amb la credencial expedida per l'administració electoral, la promesa o jurament de respectar la Constitució i l'Estatut, i una declaració de les activitats professionals, laborals o empresarials i els càrrecs públics que ocupen. La informació, basada en la documentació que entrega cada diputat, inclou algunes curiositats.

 

 

 

Pel que fa als béns immobles, com habitatges o garatges, la diputada que més en declara és Maria Jesús Viña, d'ERC. La parlamentària per Tarragona disposa de dinou finques rústiques, dos garatges, un local i sis habitatges, tres dels quals al 50%.

També declara sis habitatges la vicepresidenta primera de la cambra, Anna Caula. De tres en té el 100%, d'un un 80%, d'un altre un 60% i de l'últim un 50%, que sumen un patrimoni immobiliari de més de 450.000 euros.

La diputada amb més valor en patrimoni immobiliari és la diputada socialista Helena Bayo, que té habitatges, garatges, una finca rústica i altres immobles urbans per un valor de més d'1,2 milions d'euros.

 

 

 

 

Destaquen la també republicana Laura Vilagrà i el socialista David Pérez, amb onze béns immobles cadascú. La número dos de la candidatura d'ERC ha heretat tres habitatges, dos garatges, tres finques rústiques i dos altres immobles urbans, i ha adquirit un 50% d'un local de compravenda. L'exsecretari de la mesa del Parlament és propietari del 100% d'un garatge i tres finques rústiques, i té percentatges de tres habitatges, tres garatges i altres immobles urbans.

 

La número dos d'ERC per Barcelona, Laura Vilagrà, durant la campanya electoral
La número dos d'ERC per Barcelona, Laura Vilagrà, durant la campanya electoral (ACN)

 

Si calculem la mitjana de cada grup parlamentari, el PSC és el que té la xifra més alta: 172.655,06 euros per diputat, seguit de Vox amb 162.750,53 euros. Amb el valor immobiliari per diputat més baix hi ha els comuns, amb 63.096,83 euros, i la CUP, amb 70.967,80 euros.

 

 

 

 

 

Escarp i Torrent, els que tenen més diners al banc

Pel que fa als estalvis i inversions que tenen els diputats al banc, la diputada del PSC Assumpta Escarp té actius valorats en més de 460.000 euros, entre comptes corrents, dipòsits, títols públics, fons d'inversió i plans de pensions.

 

La diputada del PSC Assumpta Escarp, durant un ple de la legislatura anterior (ACN / Guillem Roset)

 

El diputat d'ERC i president de la cambra durant la legislatura anterior, Roger Torrent, declara que té 250.000 euros en comptes corrents i dipòsits bancaris, i 30.000 euros més en plans de pensions.

Consulta els diners que té cada diputat en comptes corrents, plans de pensions i fons d'inversió:

 

 

 

 

El número dos de la candidatura d'En Comú Podem, Joan Carles Gallego, declara un patrimoni de més de 210.000 euros al banc, entre comptes corrents i dipòsits (150.000 euros), accions (2.500 euros), títols i fons d'inversió (2.800 euros) i plans de pensions (55.000 euros).

 

El diputat d'En Comú Podem Joan Carles Gallego, durant un acte de la campanya
El diputat d'En Comú Podem Joan Carles Gallego, durant un acte de la campanya (ACN / Pere Francesch)

 

El secretari segon del Parlament, Jaume Alonso-Cuevillas, disposa de més de 200.000 euros en plans de pensions, que se sumen als quasi 6.000 euros en comptes corrents, més de 30.000 euros en accions i la participació en societats mercantils per valor de més de 350.000 euros.

Alonso-Cuevillas és un de la vintena de diputats al Parlament amb participacions en societats mercantils superiors al 10%:

 

 

 

 

La fins fa poc diputada de Ciutadans i actual diputada del PP, Lorena Roldán, té 233.000 euros en comptes corrents i dipòsits, els únics béns que declara.

Per grups parlamentaris, la mitjana més alta de diners per diputat correspon al PP, amb 120.919,22 euros de mitjana. Al darrere s'hi situa En Comú Podem, amb 71.134,25 euros per diputat, i Esquerra, amb 69.848,37 euros per parlamentari.

De mitjana, la CUP és el grup amb menys diners al banc, amb poc més de 20.000 euros per diputat. Vox és el segon grup amb un import més baix a comptes corrents i plans de pensions, amb 53.000 euros per diputat.

 

 

 

 

Aragonès, el líder amb més patrimoni

Entre els caps de llista a les eleccions al Parlament, el presidenciable d'Esquerra, Pere Aragonès, assegura que és propietari d'un habitatge valorat en 325.000 euros, té 39.000 euros al banc entre comptes corrents, plans de pensions i títols, i un Audi Q5. De tots els candidats del 14F, Aragonès és a qui més diners li falten per amortitzar: gairebé 267.000 euros de tres préstecs.

El guanyador de les eleccions, Salvador Illa, declara el 50% de la propietat d'un habitatge d'un valor de 217.000 euros i un garatge de 6.000 euros. Illa té gairebé 13.000 euros en comptes i dipòsits i 48.000 euros en plans de pensions. El candidat del PSC és propietari d'un Volkswagen Golf.

La cap de llista de Junts i nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, declara que és propietària del 50% d'un habitatge valorat en 200.000 euros, disposa de 15.000 euros en comptes corrents, 50.000 euros més en plans de pensions, té títols de Catalana Occident per un valor de 67.000 euros i un Toyota Yaris.

 

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'hemicicle després de ser escollida
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'hemicicle després de ser escollida (EFE / Quique García)

 

En el cas del cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, que ha estat diputat al Congrés dels Diputats des del maig de 2019 fins a aquesta setmana, tot el patrimoni que declara són 3.000 euros al banc i un vehicle Volkswagen de rènting.

És freqüent que els diputats només disposin d'un percentatge de la propietat dels béns immobles que declaren. És el cas de la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, que té el 50% de la propietat d'un habitatge i ha heretat sis finques rústiques i altres immobles urbans però en percentatges d'entre un 8,69% i un 9,72%. Sabater també declara 33.000 euros al banc, una hipoteca amb 23.000 euros pendents de pagar i un vehicle Renault.

 

Dolors Sabater, durant la conferència política que va pronunciar la CUP aquesta setmana
Dolors Sabater, durant la conferència política que va pronunciar la CUP aquesta setmana (ACN)

 

La cap de llista dels comuns, Jéssica Albiach, és propietària d'un habitatge valorat en 267.000 euros i té 63.000 euros pendents d'amortitzar d'un préstec hipotecari. Albiach té 66.000 euros en comptes bancaris i un pla de pensions amb 374 euros. No té vehicle propi.

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, assenyala que té 5.000 euros en comptes corrents, 3.000 més en accions i 20.000 euros d'un pla de pensions. Carrizosa també declara un Lexus i el 50% d'una societat mercantil.

 

El cap del grup de Cs, Carlos Carrizosa, vota en l'elecció de la mesa del Parlament
El cap del grup de Cs, Carlos Carrizosa, vota en l'elecció de la mesa del Parlament (ACN / Job Vermeulen)

 

Per últim, el cap de llista del PP, Alejandro Fernández, té un habitatge valorat en 95.000 euros i ha heretat una tercera part de tres finques rústiques i un immoble urbà. Fernández té 30.000 euros al banc i un Mazda CX7. Té pendent l'amortització de 7.500 euros d'un préstec hipotecari.

Més del 70% dels parlamentaris té quantitats de préstecs pendents d'amortitzar:

 

 

 

 

La meitat dels diputats dels comuns, sense cotxe

Dels 135 diputats al Parlament, 102 tenen algun vehicle motoritzat. Un total de 99 parlamentaris han declarat algun cotxe, 16 dels quals més d'un, i 20 han declarat alguna motocicleta.

Les marques d'automòbils més freqüents són Volkswagen (14), Seat (12), Audi (9) i Toyota (9). Pel que fa a les motocicletes, predominen les Honda (4) i les Yamaha (3).

Per grups parlamentaris, crida l'atenció que la meitat dels diputats d'En Comú Podem no declaren cap vehicle. Al grup de Ciutadans, també són la meitat els parlamentaris que no tenen ni cotxe ni moto.

 

 

 

 

El diputat que té més cotxes és Jordi Munell, de Junts, que en té sis, quatre dels quals són vehicles clàssics: un Seat 600 de 1973, un BMW 320D de 1983, un Ford Capri també de 1983 i un Ford Sierra de 1985.

També destaca el diputat de Vox Joan Garriga, cosí del cap de llista de la formació d'extrema dreta, que té dos automòbils, dues motocicletes i una embarcació. Garriga i el diputat de Junts Ferran Roquer són els dos parlamentaris que declaren la propietat d'un vaixell.

 

El diputat al Parlament Jordi Munell, en una comissió
El diputat al Parlament Jordi Munell, en una comissió (ACN / Gerard Artigas)

 

Majoria de llicenciats en Dret 

Pel que fa a la formació acadèmica, entre els 135 diputats són majoria els llicenciats en Dret: un total de 28, entre els quals hi ha Pere Aragonès, Carlos Carrizosa o Lorena Roldán. 

També formen un grup important els diputats que han estudiat Ciències Polítiques, com Roger Torrent, Eva Granados o Alejandro Fernández; i els llicenciats en Econòmiques, Empresarials o ADE, com Elsa Artadi, Ernest Maragall o Joan Carles Gallego.  

Entre els que han tingut una formació científica, hi ha vuit enginyers, com Joan Canadell o Jordi Puigneró. També hi ha lloc per a professions menys habituals, com un oficial de l'exèrcit (Matías Alonso) o una directora d'orquestra (Helena Bayo). 


Nota metodològica

Les dades que formen part d'aquesta notícia han estat extretes majoritàriament del web del Parlament de Catalunya a partir de les dades consignades pels diputats fins al dia 17 de març de 2021. Les informacions vinculades a la formació i activitat dels parlamentaris són d'elaboració pròpia a partir de consultes als diferents partits.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Parlament de Catalunya
Anar al contingut